Waterweg-Noord

Tuinkalender februari 2020

Rommelige tuin

Laat de tuin in de winter zoveel mogelijk met rust. Laat de afgevallen bladeren in de borders liggen. De grond blijft hierdoor mooi open en slaat niet dicht bij regenbuien en dat is goed voor de bodemstructuur. Een voordeel is ook dat de uitgebloeide bloemen veel zaad bevatten voor de vogels.

Haal wel de bladeren van het gazon en de bestrating, het gras verstikt anders en de bestrating wordt glad. Strooi nu een laagje kalk over het gazon, dat helpt om verzuring tegen te gaan en de bodemstructuur te verbeteren. Groene aanslag kun je van de bestrating schrobben met water en schoonmaakazijn. In een rommelige tuin vinden veel dieren een schuilplaats. De tuin is in de winter de ideale plek voor dieren. Ze vinden er een schuilplaats en kunnen mooi onder de bladeren beschut .zitten. 

Schuilplaats

In de herfst gaan padden op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats. Een oude bloempot, een takkenhoop of enkele op elkaar gestapelde dakpannen vormen een prima schuilplaats voor deze nuttige beestjes. Een wat rommelige tuin, waarin elke vierkante centimeter aarde door planten wordt bedekt, is een eldorado voor padden. Behalve allerlei insecten hebben zij ook slakken op hun menu staan.

Heb je een bladverliezende struik op een verkeerde plek staan, dan kun je die nu verplaatsen.

Bepaal eerst de nieuwe plek en graaf daar een ruim plantgat. Verwijder vervolgens alle planten die rond de struik staan. Steek met een scherpe spade een cirkel rondom de struik. Hierbij steek je een deel van de wortels af, maar probeer de kluit zo groot mogelijk te laten. Steek de spade vervolgens zo diep mogelijk onder de kluit en steek ook daar de wortels af. Licht de struik op totdat deze los komt van de grond. Haal de struik nu uit het gat en zet hem in het nieuwe plantgat. Gooi dit gat dicht en stamp de grond goed aan. Zorg er de komende weken voor dat de grond rondom de struik vochtig blijft.

Planten in potten

Winterharde planten in (een vorstbestendige) pot kunnen in principe ’s winters buiten blijven staan. Vergeet niet om ze af en toe wat water te geven.

In de winter gaat de verdamping gewoon door. Bemesten is niet nodig. Houd er wel rekening mee dat planten in een pot minder goed bestand zijn tegen vorst. Gaat het flink vriezen dan is tijdelijk binnenhalen of beschermen tegen vorst (met bijv. noppenfolie) aan te raden.

Sneeuw van takken en vijver ijsvrij maken

Heeft het flink gesneeuwd? Veeg of schud dan bij coniferen en andere wintergroene struiken de sneeuw voorzichtig van de takken, ze kunnen breken onder het gewicht ervan.

Heeft het gevroren of gesneeuwd, dan verandert de tuin in een sprookjesachtig, winters plaatje. Hopelijk heb je in het najaar de afgestorven delen van de vaste planten niet weggeknipt, want deze vormen nu mooie, berijpte of besneeuwde silhouetten, denk b.v. aan hortensia bloemen. Ook bomen en struiken zien er met een dun laagje ijs of sneeuw prachtig uit. Anders wordt het wanneer er een dik pak sneeuw is gevallen. Door het gewicht kunnen takken gaan scheuren of afbreken, met name bij coniferen en wintergroene struiken.
Schud daarom bij hevige sneeuwval de sneeuw er zoveel mogelijk vanaf. Voorkom verder dat de vijver dichtvriest; verwijder sneeuw van het ijs. Loop niet op het gras als het bevroren is om te voorkomen dat het gras beschadigt en er na de vorst gele plekken ontstaan. Hang vetbollen- en pindanetjes aan de takken van de bomen voor de vogels. 

Succes!

Nel de Nooijer