Tuinbericht van Annemarie (23)

Sculptuur in de tuin van Klooster Ter Apel (foto Margaret Strijbosch)

Tuinieren in Westerwolde
In mei leggen alle vogeltjes een ei... Helaas niet
in het nestkastje dat al anderhalf jaar leeg hangt
te hangen tegen een toch zo zonnige muur in
onze tuin. Wel zien we dat jonge spechten leren
om zich te goed te doen aan wat er in ons vogel-
restaurant wordt aangeboden. Met name de vet-
blokken doen het geweldig. Binnen de kortste
keren hebben ze zo’n blok in tweeën gehakt en
de lekkerste stukjes eruit gepikt. De armzalige
resten laten ze liggen voor de andere bezoekers.

Eieren spelen ook een grote rol op de schilderijen
van Kees Thijn. Tot en met 2 september is er een
prachtige expositie met werk van deze kunstenaar
ingericht in Museum Klooster Ter Apel onder de
titel GEDACHTEN IN BEELD (www.kloosterterapel.nl).
Mocht iemand willen deelnemen aan de TUIN EN
KUNST TIENDAAGSE (15 t/m 24 juni) dan is dit een
extra pareltje binnen het aanbod rond dit evenement.

Zelf kijk ik uit naar de workshop bloemschilderen maar ook het verven van wol met kleurstoffen uit de planten in de Kloostertuin lijkt me leuk om te doen. Ik heb al wat voorbeelden mogen bewonderen en was verrast over de resultaten. Op de langste dag staat er een busexcursie op het programma langs een aantal tuinen in de omgeving.
Met na afloop een picknick. En nu maar hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn.

Ik ben waarschijnlijk niet de enige die wat moeite had met de omschakeling van winterjas naar bikini. Was het eerst veel te koud om lekker in de tuin te zitten, de afgelopen week werd het na vijf uur ’s middags pas een beetje aangenaam. Dankbaar maakte ik daarom gebruik van de mogelijkheid om in een koele bus te stappen voor een dagje uit. Op het programma stond een bezoek aan het Waterlooplein in Hoogeveen. Altijd gedacht dat je daarvoor naar Amsterdam moest maar een mens is nooit te oud om te leren. Dus vroeg op en om half negen melden bij het vertrekpunt.

Ik heb veel geleerd die dag. Hoe je een grote hal op een oninteressant industrieterrein kunt omtoveren tot een veredelde kringloopwinkel, hoe je daar een gezelschap van 50 mensen onthaalt op een eenvoudige, maar smakelijke lunch en hen ook nog weet te verleiden tot aankoop van hebbedingetjes die ze eigenlijk niet nodig hebben. Knap hoor. In het arrangement was vervolgens een bezoek opgenomen aan een (klein) museum over het veenkoloniale verleden en aan een advocaat- en jeneverproeverij in een grote ruimte achter een slijterij die eigendom is van een zoon van Hans Wiegel. Ondernemende knul en het brein achter de samenwerking tussen een aantal plaatselijke ondernemers.

In het museum probeerde een gids van Amerikaanse komaf uitleg te geven bij voor-
werpen die bij de meeste mensen in ons gezelschap ergens in de schuur lagen te ver-roesten. De man werd geconfronteerd met norse gezichten en reacties die niet ver-werkte trauma’s aan een armer dan arm verleden verrieden. Hij sprak bijna accentloos Nederlands maar het dialect waarop hij getrakteerd werd was toch echt een brug te ver. Het moet een vreemde ervaring voor hem geweest zijn. Wij konden er wel om lachen, achteraf dan, want niemand heeft hem verteld dat iedereen in ons gezelschap ook gewoon Nederlands spreekt.

Cover van de tentoonstellingsfolder Keramiekmuseum Leeuwarden

Geen spoor van een dialect te bekennen bij een bezoek
aan Leeuwarden op eerste Pinksterdag. Terwijl je toch
zou verwachten dat de Friezen de gelegenheid zouden
aangrijpen om iedere bezoeker van elders te confron-
teren met hun wens om zich los te maken van Europa
en van Nederland in het bijzonder.

De expositie GROEN GELUK in het Keramiekmuseum
aldaar (www.princessehof.nl) was de rit dubbel en dwars
waard. Lekker dwalen door de koele ruimtes, lunchen in
de prachtige Hof iets verderop en genieten van bootjes in
de grachten met daarin muzikanten die voor een festival
in de stad waren neergestreken.

Gelukkig dat het groen in onze tuin redelijk goed voor
zichzelf kan zorgen want veel tijd om te tuinieren blijft
er op deze manier natuurlijk niet over, hier in Wester-
wolde.