Diversen

Tuinbericht van Annemarie (31)

Tuinieren in Westerwolde     
De kerstboom heeft plaats gemaakt voor de
eerste tulpen. Een hele opluchting vind ik. Niet
dat ik een hekel heb aan die boom, zeker niet,
maar die tulpen... Zoveel verschillende kleuren
en de belofte dat het echt voorjaar gaat worden.
Nu nog even niet maar als straks de winter
voorbij is dan gaat het weer los. Bij het idee
alleen al begint mijn energie te stromen. Helaas,
buiten is het ijzig koud en na een korte boswan-
deling ben ik maar wat blij dat ik me kan terug-
trekken binnen de muren van mijn warme honk.

Terwijl er in den lande een griepepidemie schijnt te woeden, gepaard gaande met een heuse Elfstedenkoorts, geniet ik van de rust van een nog bijna lege agenda. Heerlijk, zo’n heel jaar voor de boeg. Wat zal het brengen? Wat zou ik willen dat het brengt? Ga ik dit jaar op reis of blijf ik thuis? Koop ik die leuke jas of doe ik het gewoon met wat ik heb? Ik ben een echte Weegschaal en het schijnt dat het daarom, voor zo’n figuur als ik, moeilijk is keuzes te maken. Schrale troost, want hoe meer keuzes hoe behoudender ik word en zo kom ik dus nooit meer ergens. Ik blijf lekker thuis en geniet van al het moois dat hier voor het grijpen ligt.

En dat is veel. Heel veel zelfs volgens de informatie in  het nieuwste nummer van Noorderland (www.noorderland.nl). Als je interesse hebt in mijn woon- en werk-
omgeving dan is het beslist de moeite waard om eens een kijkje op hun site te nemen.
Er staat ook een interessant artikel in over zwanen die hier soms overwinteren. En
laat ik nou begin deze maand zo’n groep gezien hebben. Ze vlogen recht over, heel
indrukwekkend. Een kennis heeft ze gefilmd toen ze neerstreken op een akker hier even verderop. Maar dat terzijde.

Ik zou het hebben over de mogelijkheden die het nieuwe jaar biedt. Weet je, ik realiseer me dat ik in een levensfase zit waarin ik niet meer zo heel veel wensen heb. Behalve dan een goede gezondheid. En die wens ik natuurlijk ook al mijn lezers toe. Ach, het is best leuk om plannen te maken en dat moeten we zeker blijven doen. Tuinplannen bijvoorbeeld. Januari is daar natuurlijk heel geschikt voor. Helaas blijk ik al te laat te zijn voor het snoeien van de druif. Tot half januari, mits het niet vriest, zeggen de geleerden. En het vriest dat het kraakt. Verder zit er van alles en nog wat in de grond verborgen. Dus voordat ik plannen ga maken, eerst het voorjaar maar afwachten.

En daar wil ik dan ook wel bij zijn. Iedere dag even kijken wat er boven komt en ongewilde gasten direct naar de groenbak dirigeren. Kijk, dat lijkt me wel wat. Tussendoor een bakkie doen in op m’n bankje onder de druif en mijn trouwe fan (foto) gezelschap houden, een beetje kleur op de wangen krijgen en wat vet op de botten. Ik was, ongemerkt en ongewild, aardig wat kilo’s kwijtgeraakt in het afgelopen halfjaar.

Bofkont, hoor ik nu een aantal mensen zeggen. Kan zijn maar voor mij is het een punt van aandacht. Stamppotten en snert met vetspek gaan op den duur ook vervelen en om nou iedere avond naar de snackbar te gaan... Enfin, het komt wel weer goed. Op dit moment smaakt de warme chocolademelk met slagroom me uitstekend en verheug ik me op toetjes als griesmeelpudding met bessensap. Hoe prettig kan het leven zijn? En als ik dan binnenkort ook weer kan gaan tuinieren, hier in Westerwolde...

Annemarie van der Hoeven

Naar boven