Diversen

Tuinbericht van Annemarie (33)

Tuinieren in Westerwolde        
Buiten lokt het zonnetje verleidelijk, maar
zodra ik mijn hoofd om de hoek van de
deur steek vergaat me de lust om gehoor
te geven aan de uitnodiging: een ijzig koude
wind jaagt zandwolken over de weg en mij
weer snel naar binnen. Heen en weer naar
de brievenbus is net genoeg voor vandaag.
En daar ben ik eigenlijk niet eens zó rouwig
om want de nieuwe Groei&Bloei ligt al sinds
een paar dagen op me te wachten. Heerlijk
op de bank lezen over wat ik allemaal zou
kunnen doen als het morgen eindelijk voor-
                                                           jaar wordt.

Op de vensterbank staan uitgebloeide bolletjes van een lilliputter narcis te wachten tot
ze de grond in mogen. Blauwe druifjes hopen op een plekje op de tuintafel. Ik spreek ze troostend toe: ‘Heus, nog een paar dagen en dan slaat het weer om. Dan gaat de wind liggen, schiet de temperatuur omhoog en dan ga ik een mooi plekje voor jullie zoeken.’
Ze kijken me meewarig aan. Zouden ze het weerbericht voor de komende week ook
gezien hebben? Maart roert zijn staart, wisten de schrijvers van de Enkhuizer Almanak
ons honderden jaren geleden al te vertellen. En dat aprilletje zoet nog wel eens zorgt
voor een witte hoed, daar weet mijn moeder alles van: haar geboortedag valt op de
negende van die maand en ze heeft al menig verjaardag gevierd met meer sneeuw dan
er tijdens de voorafgaande kerstdagen gevallen was. Tja, lieve mensen, het is niet
anders. En of we nou wel of niet mopperen, het gaat zoals het gaat.

Inmiddels heb ik wel diep respect gekregen voor mensen die hun brood op de markt moeten verdienen. Afgelopen zaterdag was ik er getuige van dat een kleine groep enthousiastelingen zich, bij een gevoelstemperatuur van min zestien, uitsloofde om de schaarse bezoekers te overtuigen van de kwaliteit van hun waren. Zeven verschillende soorten honing, wijnen van vruchten waarvan ik nooit geweten heb dat je er wijn van kunt maken, zeepjes van olie en kruiden, prachtig beschilderde paaseieren en handgemaakte kaarten om het leven van dierbaren wat kleur te geven, het was er allemaal. Helaas: het meeste ging, na zes uur koukleumen, onverkocht weer mee naar huis. Gezellig was het wel en ik heb de tip gekregen om, mocht ik volgend jaar weer meedoen, in elk geval te zorgen voor een vuurkorf en een tafel die niet bij de eerste de beste windvlaag omverwaait. Zelf overweeg ik een plekje te vragen bij de open haard in het aanpalende restaurant, als voorlezer! Het verkopen laat ik met liefde aan anderen over.

Twee dagen eerder was ik ook al een hele middag buiten. Ik maakte, met nog twintig andere belangstellenden, een boswandeling onder begeleiding van een mevrouw die tips gaf over hoe je nog mooiere foto’s kunt maken. Of ik er iets van heb opgestoken? Zeker weten en het was extra leuk omdat er eigenlijk, op het eerste gezicht, niet zoveel te zien was.

Dat was wel even anders toen ik de week ervoor een bezoekje bracht aan het walhalla voor boekenliefhebbers: Waanders in Zwolle. Laat u door niemand wijsmaken dat de boekhandel met uitsterven wordt bedreigd. Op de eerste dag van de Boekenweek 2013 stonden er rijen mensen voor de kassa’s (minstens zes over twee etages), te trappelen om af te rekenen. Ik heb me ingehouden maar er ligt nu dus ook nog een boek te wachten om gelezen te worden. Gelukkig volgen er nog een aantal koude dagen deze maand en kan er nog steeds niet getuinierd worden, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

PS Prettige Paasdagen en een mooie aprilmaand gewenst. Nog een tip: vanaf 17 april is deel twee van ROZEN VOOR MARIANNE verkrijgbaar bij uitgeverij www.booklight.nl Op mijn schrijverspagina http://joannabeem.booklight.nl alvast een voorproefje.

Naar boven