Diversen

Tuinbericht van Annemarie (35)

Tuinieren in Westerwolde
In gedachten ben ik bij mijn collega’s uit het klooster. Op dit moment staan ze te blauw-bekken bij de buren terwijl ik heel comfortabel achter mijn tikmachine zit met een kop koffie binnen handbereik en een tompouce wachtend in de koelkast om als beloning te dienen na het schrijven van dit stukje. Want net als die collega’s doe ik dit voor de lol en dan moet je ook voor je eigen beloning zorgen, toch?

Onze oosterburen hebben dit weekend twee grote evenementen met KULTUR hoog op de agenda. In Papenburg www.sommerzauber-papenburg.de en in Gravenhorst www.da-kunsthaus.de is ook Klooster Ter Apel vertegenwoordigd. Omgekeerd zullen onze buren aanwezig zijn op ons jaarlijks evenement www.middeleeuws-terapel.nl. Hopelijk hebben we dan hogere temperaturen en een zonnetje om de duizenden bezoekers en de standhouders weer een onvergetelijk weekend te bezorgen. Toerisme is hier in de regio een belangrijke sector als het om werkgelegenheid gaat. En sinds de A31 Bremen met Venlo verbindt en de afslag Ter Apel duidelijk is aangegeven, zijn onze buren een heel interessante doelgroep.

Voor een weekendje Hoek van Holland draaien zij hun hand niet om, laat staan voor een feestje net over de grens waarbij het los gaat met kloosterbier, varkens aan het spit, knots en pijl en boog. De herinnering aan de tijd dat onze voorouders als Hunnen optrokken tegen de Romeinen zit blijkbaar in de genen en ook de gevechten tegen de Spanjaarden in dit grensgebied zijn nog niet vergeten. Geschiedenis leeft hier in de regio.

Op dit moment is er in Bourtange en in Ter Apel volop aandacht voor de Reformatie. Ook een roerige tijd waarin de rooms katholieken en de protestanten elkaar het licht niet gunden en elkaar uitmaakten voor alles wat lelijk was. Onder de titel  Zielenvisserij is een interessante dubbel-expositie ingericht die laat zien hoe de parijen elkaar onder andere met spotprenten te lijf gingen: www.kloosterterapel.nl. Daar is ook alles te lezen over de Tuin & Kunst Tien Daagse EVENEMENT 21 t/m 30 juni 2013.

Tegen die tijd zijn de eeuwenoude kastanjes
waarschijnlijk al uitgebloeid. Vandaar dat ik
ze hier maar even aan jullie laat zien. Op de
enclave staan ook een aantal rododendrons
mooi te zijn en bij de toegang naar het klooster
is een akelei neergestreken. Waarschijnlijk
ontsnapt uit de ommuurde kruidentuin. In mijn
eigen tuin geurt de jasmijn en staan er viooltjes
vrolijk te bloeien tussen de tegels van de oprit.
Wie ben ik om ze dat plekje te ontzeggen? Het
is me trouwens veel te koud om de strijd aan
te gaan met spontaan opduikend groen.

Een uitzondering vormt de esdoorn. Die is blijkbaar van mening dat mijn tuin heroverd moet worden en dagelijks trek ik nieuwe scheuten uit de grond. Inmiddels heb ik ook al een aantal puberexemplaren naar de groenbak verwezen: een bos als achtertuin is leuk maar er zijn grenzen! En ondertussen vermaak ik me met een stapel boeken waaronder
de nieuwste van Dan Brown: Inferno. Een mens moet iets doen tot hij weer kan gaan tuinieren, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven