Tuinbericht van Annemarie (36)

Tuinieren in Westerwolde
Het wil nog steeds geen zomer worden... Met die woorden begon ik mijn column (24, red.) precies een jaar geleden. Blijkbaar vond ik toen ook al dat de zomer hier in Nederland moet beginnen op het moment dat de R uit de maand is en pas het land uit mag als die R er weer in komt. Ik verlang naar lange, zwoele zomeravonden in de tuin met een glas wijn bij een maaltijd bestaande uit een gemengde salade, gebakken aardappeltjes en een karbonade die je met je handen mag eten. Zo één met een handvat. En daarna een bak aardbeien met slagroom, een kop koffie zonder en dan een boek waar ik bij kan wegdromen tot het te donker wordt om te lezen.

Hebben dat soort zomers ooit bestaan? Ongetwijfeld, want hoe zou dat beeld anders in mijn hoofd terecht zijn gekomen. Afgelopen maand mocht ik een week lang ervaren hoe het voelt: ontbijten in de tuin bij een graad of twintig, lunchen in de schaduw van een grote boom tot de gevaarlijke uren voorbij zijn en dan de middag doorbrengen in een museum totdat de brandende zon in het westen begint weg te zakken. De avonden waren kort: om negen uur was het al donker. Lezen in de tuin bij lamplicht zat er niet in want de muggen wilden mijn bloed maar wat graag drinken. Dus ging ik laat eten in een restaurant waar de temperatuur iets lager was dan die dertig graden die buiten nog bleef hangen... Het was geweldig. Voor een week. En Florence is een prachtige stad.

Inmiddels geniet ik weer van de afwisseling in eigen land. Tussen de buien door een uurtje zon pakken, ’s avonds de kachel aan en dan lekker met een boek op de bank kruipen. In de tuin bloeit het vingerhoedskruid dat het een lieve lust is en ook de klokjesbloem heeft het uitstekend naar haar zin. Ik heb een bellenplant neergezet en vandaag kwam ik van de markt met een tas vol lupine. Daar ga ik een mooi plekje voor zoeken. De druif zit vol met piepkleine trosjes. Als dat allemaal grote trossen worden dan kan ik mijn lol nog op. En als de zomer hier losbreekt dan zit ik daar onder die druif heerlijk beschut tegen het al te felle zonlicht. Komende twee maanden?

Verder vermaak ik me met het kijken naar de dagelijkse worsteling van watersporters die hun grote en kleine schepen door de sluizen bij mij voor de deur moeten zien te krijgen. Met de feestelijke opening van het Koning Willem-Alexanderkanaal (www.veenvaart.nl) een paar weken geleden is er een vaarroute hersteld tussen Ter Apel (Groningen) en Erica (Drenthe) en is het hier een drukte van belang. Jammer wel van de regenkleding en de dikke fleecevesten. Ik had me zó verheugd op gebruinde torso’s en rollende spierbundels, maar wat niet is kan nog komen.

Mochten jullie nog vakantie gaan vieren, dan wens ik je hiervandaan heel veel plezier. Geniet lekker en kom veilig weer thuis. Ik ga verder werken aan het derde deel van mijn boek www.facebook.com/joannabeem.auteur dat eind september in de verkoop komt en komend weekend ga ik lekker tuinieren, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven