Diversen

Meta's Tuintobberijen (3)

Tuinonnodigheden
Het leven van een tuinier is niet eenvoudig. Wil je de tuin een béétje op orde houden, dan heb je werkelijk een enorme hoeveelheid gereedschap nodig. Het is dan ook niet vreemd dat alle Zwitserse blokhutten in de Nederlandse achtertuinen volgestouwd zijn met tuin-benodigdheden. Het woord zegt het al: spullen die nódig zijn om de tuin te bewerken.

Daarnaast zijn er nog andere tuinaccessoires; niet bedoeld om de werkzaamheden te vergemakkelijken, maar om het bijkomen van het geploeter te veraan-genamen. Wie heeft niet een zitje met parasol, waar je na gedane arbeid zoet kunt rusten? Een biertje erbij en laat de boeren nu maar dorsen... In de jaren zeventig van de vorige eeuw bleek dat biertje ineens niet meer te voldoen. Er moest een hapje bij en liefst een warm hapje: de barbecue deed zijn intrede. Huisvaders roosterden er lustig op los, totdat bekend werd dat deze manier van vlees bereiden nogal ongezond is. De elektrische versie van de BBQ was dan ook een uitkomst. Sommige nuchtere Hollanders vroegen zich toen al af of de grilloven in de keuken niet net zo handig was. Maar het tuingevoel wil ook wat, dus hup, naar buiten met die biefstukken!

Toch bleef het zo een beetje behelpen. Alsmaar die vleeshappen met een prikje sla... Een mens heeft wel eens trek in iets anders. Bovendien nam rond de eeuwwisseling de behoefte aan comfort toe. Wat zou het toch fijn zijn om buiten een gerecht in een pán te kunnen bereiden! En als je daarmee aan de slag gaat, dan is een aanrecht met spoelbak ook bijzonder praktisch. Dus mannen – en heel soms vrouwen – die eind vorige eeuw nog avontuurlijk buiten een vuurtje stookten, monteerden nu blijmoedig een aanrecht-blok met vijfpitter en spoelbak achter hun huis. Ja, en dan ben je eindelijk net lekker aan het kokkerellen, gaat het natuurlijk altijd regenen... Bouwmarkten laten in hun folders zien dat de oplossing voor dat probleem heel eenvoudig is: een paar wandjes met een afdakje monteren en klaar is uw buitenkeuken.

Ondertussen voelt het ouderwetse rechtop zitten op het tuinsetje van de vorige eeuw steeds ongemakkelijker aan. Hoogste tijd voor een nieuwe trend: loungen. Dus snel naar de winkel voor een plastic (praktisch!) rieten (rustiek!) bankstel, waar je lekker languit loom op mag gaan liggen luieren. Nu nog het buiten-tv’tje inschakelen en het ultieme relaxen kan beginnen. Hoewel... ’s avonds kan het behoorlijk frisjes worden en in het donker zie je ook nog eens geen hand voor ogen. We gaan voor de ‘finishing touch’ en in een handomdraai is er terrasverwarming en –verlichting geïnstalleerd. Hè hè, klaar is Kees...

Maar beste Kezen!!! Waar zijn jullie nou helemaal mee
bezig? Jullie hébben al een comfortabele woonkamer
en een luxe keuken. Je hoeft ze niet eigenhandig in je
tuin te bouwen, ze zitten al volledig geïntegreerd in je
woning! Onnodig dus.

En wie wil er in deze tijd nog stoken voor de mussen?
Denk aan het milieu. Trek een trui aan. Doe het licht uit.
En laat het donker donker.

Meta Snijders

Naar boven

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore