Diversen

Meta's Tuintobberijen (4)

Foute dieren
Het zou zo mooi kunnen zijn, tuinieren. Maar vaak is het dat niet. Je staat te kijken van de akelige verhalen die de ronde doen, zeker als je in aanmerking neemt dat het om een hobby gaat. Vooral ongedierte is een inspiratiebron voor klaagliederen in alle toonaarden. Mieren, mollen, slakken, luizen: we gruwen ervan. 

Dat sommige dieren niet geliefd zijn als tuinbewoners kan ik wel begrijpen. Maar bij andere vraag ik me af wat nu eigenlijk het probleem is. Spinnen bijvoorbeeld, daar is toch niets mis mee? Schitterende webben, mooie diertjes en ze doen geen vlieg kwaad. Nou ja, ze doen geen mens kwaad. Tenminste dat dacht ik. Tot ik een goedbedoelde tip kreeg van een tuinder: na het ramen zemen altijd de randen en kieren van het houtwerk inspuiten. Waarmee? Met landbouwgif. Waarom? Om spinnen te verdelgen natuurlijk. Hoezo? Ze maken je ramen vies! En dan beweren sommigen nog dat het plattelandsleven idyllisch is...

Een (ex)stadsbewoner kijkt trouwens wel vaker vreemd op van wat plattelanders als storend ervaren. Pas hoorde ik in de afdeling Voorne van Groei & Bloei gezucht en gesteun over een ondier van een heel ander kaliber dan de spin: de ree. Voor tuiniers in deze streek is de aaibaarheidsfactor van dit dier minimaal; ze vinden hem gewoon een ordinaire veelvraat. Zelf leek het me een fascinerende belevenis om reeën in je eigen tuin te zien. Hoongelach was mijn deel, toen ik dit opperde. Of ik wel wist wat er zoal op het reeënmenu staat? Geen idee, ik ben geboren en getogen in een stedelijke omgeving en kom nog maar net kijken hier in bos en duin. Snel werd ik bijgepraat: een ree eet bijna alles. En inderdaad, inmiddels heb ik met eigen ogen de kaalslag gezien die de familie van Bambi kan aanrichten.

Wat ook behoorlijk vervelend kan zijn in een tuin: vogels. Nu herfst en winter in aantocht zijn, begin ik ze weer te vrezen. Niet de romantisch koerende duif of de gezellig tjilpende mus. We hebben het nu uiteraard over foute vogels. Foute vogels zijn vogels die de sfeer in de tuin komen verknallen. Je hangt vetbollen in bomen voor mezen en binnen tien minuten hebben kauwen alle bolletjes losgetrokken en afgevoerd. Of je hebt peperboompjes met schitterend oranje vruchten aangeschaft voor je terraspotten. Mochten merels er eens een hapje van willen proeven, dan zijn ze natuurlijk welkom. Maar merels willen geen hapjes proeven, ze willen zo snel mogelijk alle peperboompjes volledig vruchtvrij hebben, kan niet schelen hoe. ’t Is komisch om hun geschrok aan te zien, maar het lachen vergaat je wel als ze klaar zijn met je peperboompjes.

Er is veel dierenleed in de wereld. Ze worden door de mens mishandeld en gepest. Maar zelf kunnen ze er ook wat van, dat zal iedere tuinier beamen.

Meta Snijders

Naar boven

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore