Diversen

Waan je in de tropen bij Anco-pure-Vanda

Zaterdag 2 november waren wij van
harte welkom bij Anco-pure-Vanda in
Wateringen. En wat is er fijner dan je
op een druilerige zaterdag in de tropen
te wanen.

De groep, maar liefst 33 personen, werd
ontvangen in de 'bedrijfskantine'. Deze ruimte
had meer weg van een Thais gebouwencom-
plex dan van een 'bedrijfskantine'. Deze sfeer
werd benadrukt door de aanwezigheid van
prachtige palmen, vissen en een aangenaam
gekwetter van tropische vogels.

Het welkomstwoord kwam van Sylvia, de
partner van Steef van Adrichem, eigenaar en
oprichter van Anco-pure-Vanda. Samen met
medewerker Pim verzorgde Sylvia de rond-
leiding.

Het bedrijf Anco-pure-Vanda is zo'n 14 jaar
geleden opgericht en inmiddels 4 maal uitge-
breid. Anco-pure-Vanda mag zich met zo'n 6 ha rekenen tot één van de grootste
Vanda-kwekerijen ter wereld. Echter een groot deel van het kweekproces, zoals
de veredeling, vindt plaats in Thailand. Het zogenaamde afkweken gebeurt in Wateringen.

De Vanda is eigenlijk per toeval door Van Adrichem ontdekt. Hij was op studiereis
met een aantal orchideeënkwekers in Thailand en zag dat er een bijzonder soort
bloemetje werd weggegooid. De bloemetjes werden door Van Adrichem mee naar
Nederland genomen en lagen thuis nog weken op een drijfschaal. Inmiddels is de
rest geschiedenis.

Na deze uitleg en een Hollandse bak koffie/thee was het tijd om de tuin in te gaan.
Door het groot aantal deelnemers werd de groep in tweeën gesplitst. Voordat wij
daadwerkelijk de tuin in gingen werd ons gevraagd discreet om te gaan met ons
fotomateriaal, de concurrent kijkt immers graag mee... óók over de schouder van
liefhebbers als wij.

De Vanda's worden hangend geteeld op een temperatuur van zo'n 26 graden met
een hoge luchtvochtigheid. Zogenaamde mosmatten onder het gewas zorgen voor
een optimaal klimaat. Kleine zakjes tussen het gewas zijn voorzien van minuscule bacteriën die ongedierte weer op een natuurlijke manier bestrijden. Voordat een
Vanda bloeit ben je zo'n 5 à 6 jaar verder. Nadat de plant uit Thailand is binnenge-
komen is deze voor een periode van 6 à 12 maanden bij Anco-pure-Vanda voordat
deze naar de consument gaat.

Anco-pure-Vanda kweekt zowel planten als snijbloemen. Ook Koppert Cress (ons
allen bekend) is een trouwe klant van Anco-pure-Vanda. In een speciaal kweekvak
worden de planten niet bespoten. De bloemblaadjes worden gebruikt in culinaire
gerechten. Aan ons de eer ook een blaadje te proeven. Deze smaaksensatie schijnt
een sla-achtige-kruidige smaak te hebben, hoewel ik deze niet heb kunnen ontdek-
ken. Persoonlijk vond ik het 'gewoon' naar ijsbergsla smaken! Sylvia vulde onze
commentaren aan door te vertellen dat zij regelmatig blaadjes door een chocolatier
in pure chocola liet dippen.

Een klein uurtje en een kleurenpracht later waren wij weer aan het eindpunt van
onze rondleiding aanbeland. Uiteraard was er de mogelijkheid een 'souvenir' voor
een zeer schappelijke prijs aan te schaffen. Hier werd dan ook gretig gebruik van
gemaakt, want tja we willen tenslotte allemaal een stukje tropen in huis.

Al met al was het een informatieve en kleurige invulling van de zaterdagochtend,
ik heb genoten!

Maarten Huisman

Naar boven