Update 29 november: bekijk meer foto's van de deelnemers in het fotoalbum

Fotowandeling in een mistig Oeverbos (Lickebaert) Vlaardingen

Nu dacht ik toch dat ik me redelijk goed had voorbereid op de fotowandeling van Groei & Bloei op zaterdag 16 november. Ik had de batterij van mijn camera opgeladen. Ook nog gedacht aan een warme jas en laarzen met lage hakken. Zelfs nog een plastic tasje bij me om niet het risico te lopen op natte knieën bij een 'lage fotopositie'.

Bij het vertrekpunt in het Lickebaertsbos stond al een enthousiaste groep fotowandelaars klaar om op pad te gaan met drie 'echte' fotografen. Dat is wel een luxe om met een klein groepje van een vakman de kneepjes van het vak te horen. De zestien andere leden van Groei & Bloei zijn ervaren buitenmensen zag ik. Zij hadden natuurlijk wel handschoenen en waterdichte wandelschoenen aan. Hoe handig dat was merkte ik pas later op de ochtend. Les voor de volgende keer!

Mijn grootste fout bleek later toen we met een klein groepje onder leiding van fotograaf Rob de Kiewit op pad gingen. Bij de eerste fotostop op een bospad met een mooi doorkijkje naar de mistige weilanden merkte Rob op dat mensen vaak niet de moeite nemen om, met de handleiding erbij, eerst thuis alle knopjes van de camera te leren kennen. Als ik dat wel had gedaan, had ik eerder het 'macroknopje' kunnen vinden en net zulke mooie close-ups kunnen maken van de slakjes en de kleine takjes als ik mijn mede-wandelaars zag doen.

Gelukkig was Rob onvermoeibaar in het ons uitleggen van de verschillen in diafragma en sluitertijd, de scherptediepte, de mooie compositie, het scherp op de voorgrond en wazig op de achtergrond en nog veel meer. We kregen zelfs een geheimtip te horen: neem een spuitflesje mee voor het creëren van dauwdruppels.

De 'afterparty' met warme koffie heb ik door tijdgebrek helaas gemist, maar ik heb al gehoord dat er een vervolgactiviteit aankomt. Ik hoop er zeker bij te zijn. Dank aan de bestuursleden en aan de fotografen Cor Verkerk, Rob de Kiewit en Bert Meuer.

(tekst en foto Nel Wilkes)