Diversen

Tuinbericht van Annemarie (41)

Tuinieren in Westerwolde  
Voor het schrijven van deze columns blader
ik meestal eerst even door de agenda van
de afgelopen weken. Want het geheugen is
natuurlijk een gek ding. Sommige gebeurte-
tenissen die spectaculair waren op het mo-
ment zelf zakken snel weg als de aandacht
op andere dingen gericht wordt en soms lijkt
de dag van vandaag onbeduidend totdat je
maanden later beseft dat er op die dag toch
iets is gebeurd dat gevolgen heeft voor de
rest van je leven.


Nou, zo dramatisch was deze maand gelukkig niet. Wel druk. Zó druk dat ik geen enkele herfstfair heb bezocht, de nieuwste collectie in de kledingzaken gemist heb en zelfs niet langer dan een paar uurtjes heb doorgebracht in mijn geboortestad en dan alleen nog om mijn moeder weer eens even te kunnen vasthouden. En vandaag kom ik ook niet veel verder dan mijn eigen huis want ergens in de afgelopen week moet ik een virus opgepikt hebben: ik ben zwaar verkouden en heb besloten om mezelf te verwennen met een dagje rust. Dus bladerde ik even door de agenda om te zien wat er zoal was weggezakt in mijn geheugen. En dat was nogal wat. Allereerst die zware storm op de laatste maandag van oktober. Dagen tevoren al aangekondigd. Op de dag zelf zo rond het middaguur maar eens gaan kijken waar ie nou bleef... Pas toen ik de televisie aanzette besefte ik wat er in de rest van Nederland aan de hand was. De beelden waren schokkend. Hier alleen maar een heleboel bladeren die in de loop van de ochtend in steeds grotere hoeveelheden bij de achterdeur op een hoop geblazen werden. Op een bepaald moment heb ik het toegangshek gesloten. En dat hielp. Nu maar hopen dat ik me deze truc volgend jaar nog herinner als er weer zo’n storm voorspeld wordt.

Er is wel een boom gesneuveld in mijn tuin. Een machtige berk. Geveld door een tuin-Piet en op mijn verzoek. De boom onttrok zoveel water aan de grond dat er in zijn directe omgeving nauwelijks meer iets anders wilde groeien. Daarbij zorgde hij ook voor volle dakgoten al vroeg in de herfst. Ik heb hem bedankt voor al het plezier dat hij de vorige bewoners van dit huis heeft bezorgd. En inmiddels weet ik dat zijn hout weer iemand heel blij gemaakt heeft: een houtbewerker die prachtige figuren maakt van berkenhout was door zijn voorraden heen en deze partij kwam voor hem precies op tijd op de markt. Wie volgend voorjaar www.theeschenkerijdenoordmee.nl in Sellingen bezoekt kan het resultaat van zijn werk daar bewonderen en als souvenir mee naar huis nemen. Staat er misschien de komende jaren een uiltje uit mijn tuin bij jullie in de vensterbank! De tuin-Piet heeft de tuin keurig opgeruimd en winterklaar gemaakt, een heg gesnoeid en een rijtje tegels gelegd zodat de ramen aan de zijkant van huis zonder gevaar voor eigen leven gezeemd kunnen worden. Ja, de meeste ongelukken gebeuren in of rond het huis en aangezien ook ik niet meer zo lenig ben als twintig jaar geleden...

Goed, verder heb ik veel tijd doorgebracht in het Klooster. Niet om te mediteren maar om kindertjes uit groep 1 en 2 te laten zien wat Zwarte Pieten allemaal moeten kunnen. Sint Nicolaas logeert namelijk in het Klooster van Ter Apel als hij in ons land is. Heel prettig natuurlijk nu hij in Groningen arriveerde want daarvandaan is het maar zeventig kilometer rijden om deze mooie locatie te bereiken. Helaas heeft de storm rond het Klooster wel een hoop schade aangericht aan de oude eiken. Er was dus best wel veel te tuinieren hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven