Verslag van de Algemene Ledenvergadering op 19 april 2016

Tijdens de algemene ledenvergadering van 19 april jl. in de Notenbalk te Maassluis hebben we met spijt afscheid genomen van voorzitter Barbara Troost en van webmaster Dita van Wieren. We zullen hun inzet enorm gaan missen. Nieuw in de groep is Ans van de Wiel, zij heeft de ledenadministratie van Jannilies Smits van Burgst overgenomen. Jannilies is lid van de ondersteuningscommissie geworden en Dita gaat Ans inwerken als webmaster.

Wij zoeken echter nog steeds enthousiaste bestuursleden.

Tijdens de vergadering werd verslag gedaan van de activiteiten van het afgelopen jaar – dat waren er weer behoorlijk wat: een geslaagde tuinreis, diverse lezingen, workshops, ruilbeurzen en marktkramen in de omgeving. Het goede doel van vorig jaar was bijdragen aan de inrichting van een dakterras voor de bewoners van woon-zorgcentrum de Vloot, zowel met materialen als met hulp bij de uitvoering. Ook werd het jaarverslag van de penningmeester goedgekeurd.

Na de vergadering volgde een leuke, informatieve lezing over Salvia’s door Annemarie van Mil, die haar Salvia kwekerij runt in Naaldwijk, zij is een expert op het gebied van Salvia’s en naast verkoop bij de kas is zij jaarlijks met haar selectie planten op de tuinbeurs te Bingerden te vinden.

Annelies Hak, secretaris

Het goede doel van 2015: Dakterras De Vloot

Update mei 2016

Op een winderige, frisse ochtend (3 mei) hebben zeven vrouw sterk (Ellie, Ina, Jannilies, Leonie, Margaret, Nadine en ik, Thérèse) de 40 plantenpotten op de balustrade van het dakterras van De Vloot weer opgepot met kleurrijke plugplantjes. Het was nog geen temperatuur om er lekker bij te gaan zitten……. maar inmiddels is dat wel gedaan door de bewoners. Nadine komt er regelmatig omdat haar moeder er woont en heeft ons gemeld dat de plantjes al hard aan het groeien zijn. Ook de vierkante grote bakken zijn bijgeplant met o.a. groenten en kruiden en natuurlijk ook bloemen. Dank aan Dick voor de plugplantjes en Cees voor de potgrond. En alle mensen die ons gesponsord hebben vorig jaar met de aankoop van plantjes en kleine giften hierbij natuurlijk ook van harte bedankt.

Op de afdelingen Kleinschalig in De Vloot wonen dementerende ouderen die met zeven of acht personen een huishouden voeren o.l.v. een verpleegkundige met hulp. Bij Kleinschalig Wonen hoort een dakterras. Dit ligt  op de eerste verdieping, boven het kinderdagverblijf. Het dakterras is bij de oplevering van het gebouw een rond, kaal, betegeld terras, omgeven door glazen afscherming met uitzicht op de kruinen van bomen. De rest van het dak heeft een sedumbegroeiing en grind. Na twee jaar was het terras nog steeds leeg en ongebruikt.

Tijdens de laatste bestuursvergadering van Groei & Bloei Waterweg-Noord is dit terras gekozen als goed doel voor 2015. De opbrengst van de verkoop van de gezaaide en gestekte plantjes tijdens de diverse markten zal gebruikt worden voor een begin van de aankleding en als er genoeg is voor meubilair.
Er wordt ook een verzoek om financiële ondersteuning gestuurd naar het Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o. en Omroep Max. De uitslag is positief en er kunnen stoelen en tafels worden aangeschaft met parasols. Een bewoonster van KSW sponsort een pergola en ook Groei & Bloei Waterweg-Noord neemt een pergola voor haar rekening. In de pergola’s lopen draden waarlangs een schermdoek kan worden dichtgetrokken voor de benodigde schaduw. De palen moeten worden vastgemaakt aan de plantenbakken om wegvliegen bij storm te voorkomen. Want schroeven in het dak is geen optie.

In het grootste geheim wordt het dakterras aangekleed met plantenbakken en worden de pergola’s gemonteerd. Het meubilair wordt afgeleverd en neergezet. De bewoners van Kleinschalig Wonen kunnen nu naar buiten op het terras. Zij vinden daar kleine leifruitbomen, een groente- en kruidenbak en veel vaste planten die zij kunnen herkennen. Natuurlijk komen daar vlinders, hommels en bijen op af. Een borrelsteen geeft een rustgevend geluid door het vallende water en de pergola’s maken het geheel af. Over de glazen afscheiding hangen ook gegeven kleurige plantenbakjes met éénjarig goed. Het is een mooie en goede plek geworden om naar toe te gaan. Een verzorgende merkte op dat de bewoners hier graag zijn. “Zij zijn hier op hun gemak”.

Nadine van Leeuwen

het begin
Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk….