Diversen

Tuinbericht van Annemarie (42)

Tuinieren in Westerwolde
De dagkalender die op mijn bureau ligt geeft voor vandaag een tekst die ik jullie niet wil onthouden: “Als de zon ’s winters verborgen voor de aarde is, keren onze emoties naar binnen en kunnen oude littekens genezen.” Het is een Keltische wijsheid uit het boek Keltische spititualiteit (2005) van Rosemary Roberts.

Planten weten dat van die littekens natuurlijk al heel lang. Denk alleen maar eens aan de hosta. Ondanks alle inspanningen om de slakken ervan te weerhouden zich tegoed te doen aan de frisse groene bladeren ziet ie er in het najaar niet meer uit. En in de winter heeft hij zich helemaal in de aarde teruggetrokken. Toen ik vorig jaar dit huis betrok, wist ik niet eens dat er hosta’s stonden. Kaal waren de borders op een enkele hortensia na. Inmiddels heb ik ze in volle glorie kunnen bewonderen en geen enkele behoefte gehad om ze te vervangen door een andere plant. Dat betekent natuurlijk wel dat de borders weer kaal zijn maar dat is mode hier. De Groninger houdt van zwarte aarde. Er wordt dan ook verwoed geschoffeld en tussen de verschillende struiken en planten in de tuin moet er altijd zoveel ruimte zijn dat er geschoffeld kan blijven worden. Niks geen ‘Mien Ruysgedoe’! Mochten jullie de behoefte voelen om komend jaar eens een uitstapje te maken naar dit deel van ons land dan kun je dat met eigen ogen zien. Voor speciale evenementen is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de site www.westerwolde.groningen.nl. Daar staan inmiddels ook de data van de derde Kunst en Tuin Tiendaagse op vermeld: 20 t/m 29 juni 2014.

Vandaag was er ook zo’n evenement dat beslist de moeite waard is om het eens een keer mee te maken. Paarden die zo uit een boek van Rien Poortvliet lijken te zijn weggelopen, helpen de mensen van Staatsbosbeheer om de rommel in
de Sellinger bossen op te ruimen. Het is een gebeuren dat veel bezoekers trekt en gepaard gaat met het uitdelen van grote hoeveelheden snert en glühwein. Het mooiste is het natuurlijk als er sneeuw ligt. Een paar vuurkorven erbij en je hebt een echt wintersprookje. Ik heb het aan me voorbij laten gaan. Binnen staat een prachtige kerstboom te pronken, het is behaaglijk warm en al die nostalgische nummers op de radio bevallen me goed. Buiten is het grijs. Er valt een druilerige regen en het waait behoorlijk. En dan is het ook nog Midwinter dus om vier uur al bijna donker. Nee, laat mij hier maar lekker met mijn emoties naar binnen keren. Misschien neem ik straks de nieuwe Groei&Bloei wel mee naar de voorkamer. Lekker knus op de bank met een glas wijn alvast een beetje dromen over tuinieren in Westerwolde in het komende jaar.

En jullie wens ik heel fijne feestdagen met allen die je lief zijn en een groeizaam 2014!

Annemarie van der Hoeven

PS Voor iedereen die een facebookaccount heeft en ‘vriend’ wil worden: je kunt mij vinden onder mijn schrijversnaam Joanna Beem. Er is ook een pagina waarop ik mijn boeken promoot: Joanna Beem, Auteur. Nummer vier is in de maak en speelt zich, net als de drie delen van de trilogie Rozen voor Marianne, af in Westerwolde.

Naar boven