Diversen

Meta's Tuintobberijen (9)

Karaktermaand

In een tuin is altijd wat te doen. Maar wat doe je in februari? Die maand staat van oudsher te boek als sprokkelmaand. Nonsens natuurlijk. Wat valt er nou helemaal te sprokkelen? Kijk zelf maar in je tuin. Niks. Hoogstens een paar afgewaaide takken. Die heb je in een kwartiertje opgeruimd, daar ben je heus geen maand lang zoet mee. Nee, tuiniers kunnen februari beter omdopen tot ‘karaktermaand’. Er is namelijk geen maand in het jaar waarin de ware aard van de tuinier zich zo duidelijk openbaart als februari. En het is niet voor niets dat het orakel van Delphi al benadrukte hoe belangrijk het is uzelve te kennen. Net zoals in de rest van het leven is het bij tuinieren handig om te weten wie je bent. Enige zelfkennis kan je voor veel onheil behoeden.

Ben je zo iemand die in februari handenwrijvend door de tuin loopt? Zo iemand die denkt, ach er is verder nog weinig te doen, laat ik alvast eens wat nieuwe paden en terrassen aanleggen? Zo iemand die al klaar staat met de verfbus om het schuurtje een verse lik verf te geven? Die reeds paardenmest besteld heeft bij de naburige manege? Dan val je in de categorie van snelle starters. Gefeliciteerd. Dit wordt joúw maand. Je blaakt van enthousiasme. Maar opgepast. Dit type tuiniers wil nog wel eens op hol slaan. In het voorjaar ploeteren ze manisch in hun tuintje, met het gevaar dat ze in juni zijn opgebrand. Dan zakken ze neer in hun tuinstoel en hoe hoog het onkruid in de loop van het jaar nog verder opschiet, ze zijn met geen stok c.q. schoffel meer in beweging te krijgen. Het is het type dat de zomer doorbrengt in een matige tot zwaar verslonsde tuin. Ben je er zo eentje? Doe dit voorjaar dan gewoon eens een keertje rustig aan en verdeel je krachten over de seizoenen. 

Of ben je juist iemand die gemoedelijk – in het ongunstigste geval zelfs moeizaam – achter de feiten aanhobbelt? Zo iemand die nu de klimop nog moet snoeien en de nestkastjes nog moet uitboenen? Zo iemand die in februari constateert dat het gazon in oktober best nog een keer gemaaid had kunnen worden? Dan bestaat het gevaar dat je bij de pakken neer gaat zitten. Niet doen! Nergens voor nodig. Kop
op. Begin gewoon rustig bij het begin en laat je niet
gek maken. Ook voor jou kan het een mooi voorjaar worden. Je bent een slow-starter, maar daarom niet getreurd. In april kom je een beetje los, in mei lig je goed op stoom en in de zomermaanden ga je pieken. Wat wil je als tuinier nog meer? Alles op zijn tijd.

Dus ja, je ziet het al, eigenlijk is het doodsimpel. Wat voor type je ook bent, mijn advies voor februari is: doe rustig aan. Geen paniek. En vooral niet wanhopen. Het is moeilijk voorstelbaar als je in dit seizoen naar buiten tuurt. Kan die troosteloze plek met afgestorven plantenresten ooit weer een bloeiende tuin worden? Jawel! Echt waar, alles komt goed. Jullie kunnen het. Aan de slag! Maar houd het hoofd koel. Kalmte zal je redden.

Meta Snijders 

Naar boven

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore