Diversen

Workshop wilgentenen vlechten op 8 februari

Dertien workshopdeelnemers, een cursusleidster en een aantal bossen wilgentenen in verschillende diktes en kleuren. Zo begon op zaterdagochtend 8 februari de workshop wilgentenen vlechten in De Notenbalk in Maassluis.

Onder het genot van een kopje koffie met appeltaart of marmercake luisterden we naar de uitleg van Ineke Visser. Om een plantensteun te maken moet je beginnen met een krans te vlechten van middeldikke wilgentenen. Die moet je wel eerst voorbuigen. Dat laatste bleek nog best lastig; wel kracht zetten, maar niet te hard buigen, want dan knakt je teen (je wilgenteen, bedoel ik natuurlijk).

Iedereen ging ijverig aan de slag en er ontstonden inderdaad kransen. Ineke liep rond om nog wat extra aanwijzingen te geven. Vervolgens de staanders er in steken. Dikke tenen nemen, maar ook weer niet te dik, want dan krijg je ze er niet doorheen! Voor dit deel van het werk had je de hulp van je buurvrouw nodig om het zaakje rechtop te houden. Dan de staanders bovenaan met een dunne teen vastbinden. En ja hoor, ineens stond de ruimte vol met hoge ‘wigwams’.  Nu de afwerking nog. Wat dunnere tenen spiraalsgewijs door de staanders vlechten, zodat er een stevig geheel ontstaat. 

 

Om twaalf uur was de ruimte gevuld met prachtige stevige plantensteunen. Ik vond het erg leuk om te ervaren hoe je vanuit bijna niets (alleen wilgentenen) zonder ander gereedschap dan je eigen handen in een ochtend een best grote constructie kunt bouwen. Door de duidelijke uitleg en de hulp van Ineke was het resultaat geweldig. Nu nog klimmers ertegen en dan genieten van een groene bloeiende pyramide!

Dita van Wieren

Meer foto's vindt u in het fotoalbum

 

(foto's Dita van Wieren)