ALV en lezing 'Vogels in de tuin'

Het voordeel van een plek in het bestuur van Groei & Bloei, is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de activiteiten die we ondernemen. Zo ook in dit geval. Het onderwerp van de lezing: 'Vogels in de tuin' heeft mijn warme belangstelling. En toen we vorig jaar in oktober aan het brainstormen waren over mogelijke lezingen, kwamen we als snel op dit onderwerp uit. Een spreker was snel gevonden. Koos Dansen is een bekende van de Vogelbescherming en geeft vaker met succes lezingen voor Groei & Bloei.

Algemene ledenvergadering

Allereerst waren er nog de zakelijke besprekingen van de Algemene Leden-
vergadering. Het was een bijzondere ledenvergadering, want twee van onze bestuursleden namen afscheid. Joke de Vette en Margaret Strijbosch. Voor hen waren er warme afscheidswoorden. We zullen ze missen in het bestuur, en hopen ze natuurlijk bij onze groene activiteiten tegen te komen.
Thérèse Zwaard nam afscheid als secretaris, maar blijft nog wel in het bestuur. Zij gaat samen met Margaret onze nieuwe secretaris, Annelies Hak, inwerken. Nel de Nooijer komt het bestuur versterken als algemeen bestuurslid.

Vogels in de tuin

Terug naar de lezing. Koos nam ons mee op een virtuele reis in en rond Arnhem; zijn woonplaats van de afgelopen jaren. Halsbandparkieten is een soort die ze er niet hebben, maar voor het overige kwam er van alles voorbij van heggemus tot sperwer en van ijsvogel tot bosuil. Soorten die je ook in onze regio kunt vinden. Als je er de tijd voor neemt, en goed oplet.
Maar ook zeldzamer soorten kwamen voorbij. Trekgasten vaak, die vanuit Scandinavië ons land aandoen op hun trek naar het Zuiden. De klapekster is hier een voorbeeld van. De foto van een klapekster, met in een vork van een berkenboompje geklemde muis zal menig bezoeker aan de lezing bijblijven.

Om de vogels goed te kunnen observeren en fotograferen heeft Koos samen met een medevogelaar een vogelkijkhut in het bos gebouwd. Voor de hut is een vogeldrinkplaats in de vorm van een rechthoekige vijver gebouwd. Die vijver verdient niet de schoonheidsprijs, maar het stelt Koos wel in staat de mooiste foto's te maken van drinkende en badderende vogels.
Landgoederen en braakliggende terreinen zijn het territorium van vogelaar Koos Dansen, maar ook zijn eigen tuin is vogelvriendelijk ingericht, waardoor hij ook daar zijn prachtige foto's kan maken. Want de foto's van Koos Dansen zijn heel bijzonder. Wil je er een indruk van krijgen of nog eens nagenieten, kijk dan eens op deze website.

Ada de Vette

Meer foto's van de Ledenvergadering vindt u in het fotoalbum.