Diversen

Busexcursie naar Laken en Meise: dag met een gouden randje

De afdeling Groei & Bloei Waterweg Noord organiseerde  op zaterdag 3 mei een busexcursie naar de Koninklijke Serres van Laken en de Nationale Plantentuin van België. De mensen uit Maassluis en omgeving vertrokken om 7.30 uur. Wij, de Vlaardingers, mochten iets langer op ons bed blijven liggen want bij ons vertrok de bus om 7.45 uur. Perfect op tijd werden wij opgehaald op de Reigerlaan. Een prachtige bus van de firma Nootenboom verzorgde deze buitenlandse reis. Lekker relaxt werden wij door een goed rijdende chauffeur naar België gebracht. Zelfs voor de koffie hoefden wij de bus niet uit, nee, die werd netjes in de bus uitgeserveerd, wat een luxe!

Na zo’n twee uur te hebben gereden kwamen wij bij de Serres aan en ook hier werden wij verwend want recht tegenover de Serres kon onze chauffeur parkeren. Direct na de entree vielen wij van de ene in de andere verbazing. Wat een schitterend aangelegde tuinen met mooie grasgazons (waar ik zelf een minderwaardigheidscomplex van kreeg) en prachtige hoogteverschillen. Na een klein half uurtje door de buitentuin te hebben gelopen gingen wij de Serres in.
Was je buiten steeds omhoog gelopen, binnen in de Serres ging je weer naar beneden dus dat liep lekker. Jammer dat deze Serres maar een paar weken per jaar open zijn want het was echt genieten van al dat moois wat er werd geboden. Dit complex is uniek in Europa! 
De verdeling van het binnengedeelte bestond uit serres  die weer werden verbonden door galerijen. Zo was er een palmenpaviljoen  met aansluitend een palmenserre, een serre voor azalea’s en een gigantische geraniumgalerij. Ook  de Wintertuin was zeer indrukwekkend, al was het alleen al om de bijzondere architectuur. Hiervoor hadden wij de Congoserre bezocht die in 1886 al werd gebouwd. Hier stond een subtropische vegetatie zoals palmbomen, rubberbomen en bergmos.

Om 12.15 werden wij weer bij de bus verwacht voor het
vervolg van de dag. De Nationale Plantentuin van België
was niet al te ver weg. Na een kwartiertje arriveerden
wij aldaar. Nadat wij de plattegrond hadden gekregen
kon iedereen op eigen gelegenheid de tuin bezoeken
en daar hadden wij rijkelijk de tijd voor. Aangezien het
etenstijd was kozen veel mensen ervoor om in de
Oranjerie een hapje te eten. Het weer was schitterend,
dus kon je lekker op het mooi aangelegde terras de
lunch gebruiken.

De tuin wordt ook door wetenschappers gebruikt voor het bestuderen van inheemse plantensoorten. De goede wandelaars onder ons konden hun hart ophalen want de tuin is zo groot dat je er makkelijk uren in door kan brengen. Voor de mensen die om 15.00 uur weer op het terras kwamen, was er een bijzondere verrassing doordat een groep in oude klederdracht Victoriaanse dansen ten uitvoer bracht. Heel gezellig in een mooie omgeving.

Om 16.45 uur werden wij bij de bus terug verwacht om de terugreis te aanvaarden. De chauffeur reed via een andere route om de variatie erin te houden en heeft ons weer veilig thuis gebracht. Hopelijk wordt er weer jaarlijks zo’n excursie gemaakt, zeker gezien de grote opkomst. Bestuur, hartelijk bedankt voor de organisatie van deze leuke dag, want het was weer een dag met een gouden randje.

Ab Stolk

Meer foto´s van deze mooie dag vindt u in het fotoalbum

(foto's Dita van Wieren)

Naar boven

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore