Consumententoets 2014: een verrassing

Er was twijfel of de consumententoets dit jaar wel zou doorgaan. Maar uiteindelijk kregen we bericht dat de toets er toch zou komen. Van onze afdeling konden 40 leden meedoen. In eerste instantie leverde onze oproep niet veel aanmeldingen op. Een tweede oproep had meer succes.
Op 7 mei konden de toetsplanten worden afgehaald in de kas bij Hans en Nadine van Leeuwen. We hadden gehoord dat we een Begonia en een tomatenplant zouden krijgen. Op de bewuste avond stond ons een verrassing te wachten. Er stond voor ons wel een Begonia klaar, maar daarnaast geen tomatenplant, maar een Bougainville. Ook leuk natuurlijk. Het ging om een Begonia Beauvilia Red, met zoals de naam al zegt, rode bloemen en een roze Bougainvillea

Onder het genot van een kopje koffie of thee werden de planten bewonderd en de laatste nieuwtjes uitgewisseld. De links voor de vragenlijsten kregen we de volgende dag gemaild door Jannilies. Snel ingevuld natuurlijk en nu maar afwachten of de planten het goed gaan doen deze zomer!

Waarom wordt de consumententoets gehouden?
Elk jaar komen er nieuwe gewassen in de handel. Niet allemaal zijn ze de naam goede kamer-/terras-plant of goede snijbloem waard! Steeds meer bedrijven willen daarom, alvorens ze in grote aantallen te vermeerderen, weten wat consumenten er van vinden. Daar Groei & Bloei een grote consumentenclub is die veel bloemen en planten gebruikt, is het juist deze vereniging die zo’n test kan uitvoeren.

Hoe gaat het in zijn werk?
Een bedrijf meldt bij Groei & Boei afdeling Aalsmeer een product aan voor de toets. Daarbij worden 100 gelijkwaardige planten afgeleverd op een afgesproken tijdstip en op een centraal adres om te laten toetsen. Ook kunnen gelijktijdig meerdere planten worden getoetst door een zelfde persoon.

Bij het ophalen van de planten krijgt iedereen een deelnemersnummer. Met dit deelnemersnummer moet, direct na het ophalen van de planten, per mail een eerste beoordeling van de planten gegeven worden. Vanaf het moment van ontvangst, zijn het uw planten en gaat u er voor zorgen zoals u zou doen met een zelf gekochte plant. Na verloop van tijd (meestal begin september) krijgt u via e-mail een link toegestuurd waarmee u uw eindbeoordeling digitaal kunt invullen. Dit moet dan ook echt binnen één week gebeuren.

De gegevens worden verzameld, waarna een rapport wordt opgesteld voor de leverancier van de producten. Met de leverancier wordt bepaald of en hoe er aan het resultaat van de toets verdere publiciteit wordt gegeven, maar sinds de invoering van de digitale gegevens zijn de toetsresultaten via internet voor de deelnemers beschikbaar.

Dita van Wieren

(foto's Jannilies Smits van Burgst)