Diversen

Interessante rondleiding door stadspark De Plantage in Schiedam

Op maandag 16 juni verzorgde Huib Sneep voor ons een rondleiding door stadspark De Plantage in Schiedam. Vijftien belangstellenden waren hiervoor naar het park gekomen (inclusief drie bestuursleden). Huib begon met aan de aanwezigen te vragen welke vragen zij graag beantwoord wilden zien over het park. De antwoorden waren divers: de geschiedenis, de vaste plantenborders, de bomen, etc. 
Als eerste kwam de geschiedenis aan bod. De plantage is ontstaan door het uitdiepen van de Buitenhaven en het graven van de Nieuwe Haven. De afgegraven grond werd op de strook land tussen deze twee havens gestort, die daardoor wat hoger kwam te liggen. Op deze strook ontstond vervolgens in de achttiende eeuw het park. In de loop der eeuwen veranderde het park wel van aanzien. Aan het eind van de 20e eeuw werd een flink deel in beslag genomen door parkeerplaatsen. Gelukkig is dat nu verleden tijd, het park is opnieuw ingericht met veel plaats voor bloemen en planten. 

Aan de kop van het park liggen een aantal fraaie
vaste plantenborders. Iets dat je in stadsparken niet
vaak ziet. Het onderhoud van deze borders is meestal
te duur voor de gemeentes. In De Plantage is gekozen
voor een andere benadering. Hier wordt het systeem
Griffioen toegepast. De borders met grote vlakken van
dezelfde planten worden een keer per jaar, in april,
kort afgemaaid. Het maaisel wordt verspreid in de
border met wat meststoffen. Het resultaat is dat de
planten zeer veel wortels gaan aanmaken en heel
dicht op elkaar gaan groeien. Zo ontstaat een dicht
tapijt van planten, waartussen geen plaats is voor
onkruid. Dat dit systeem werkt bewijst de uitstekende
staat waarin de borders verkeren.

Verder staan er in de Plantage veel verschillende fraaie bomen. Heel bijzonder is de wereldboom, een Oosterse Plataan van indrukwekkende afmetingen. In goede omstandigheden, zoals die nu in het park aanwezig zijn, kan deze boom nog veel groter worden. Hoe groot is te zien in Oxford in Engeland, waar de zogenaamde ‘mentorboom’ van deze plataan staat. Maar er zijn nog veel meer bijzondere bomen in het park te vinden. Onder andere Lindes, verschillende Kastanjes, Moseiken en de Tulpenboom. Een heel aparte boom is de kabouterboom, naar het schijnt de woonplaats van een kabouterfamilie.

Met al deze verschillende boomsoorten is de Plantage een bijzonder sfeervol park, wat nog versterkt wordt door de historische panden die rondom het park te vinden zijn. Leuk om daar nu wat meer over te weten, en een bezoekje waard!

tekst en foto's: Dita van Wieren

Naar boven