Diversen

Op pad met de stadsecoloog door Thurlede

Wat kan je beter doen tijdens het WK voetbal dan voetbal kijken? Juist, je trekt erop uit met een stadsecoloog. Tijdens de wedstrijd Nederland - Australië was toch nog een man of tien de deur uitgegaan om op een andere manier rond te kijken op het Volkstuincomplex Thurlede in Schiedam. Stadsecoloog Hans de Kruijf leidde ons rond over het complex.

Om veel vogels te zien of te horen stond er eigenlijk te veel wind. Toch kon Hans de groep wijzen op verschillende ecologische bijzonderheden waar je anders niet zo snel bij stil staat. Hij vertelde onder meer over de vos die het complex zo'n drie keer per week bezoekt. Over de herkomst van de halsbandparkieten (vermoedelijk in de jaren zestig door dierenbevrijders uit een zeecontainer losgelaten. Een incidentele ontsnapping uit een volière zou het broedsucces immers niet kunnen verklaren.) Hij liet ons de groeiplaats van watermunt zien (heerlijk om thee van te zetten, maar sterker dan gewone munt).

Voor mij als kers op de taart vertelde hij ook waar je op het complex een IJsvogel zou kunnen spotten. Ik zit dus binnenkort in de schemering op een bankje aan het water op de uitkijk.

tekst en foto's: Ada de Vette