Tuinbericht van Annemarie (48)

Tuinieren in Westerwolde                                                       30 juni 2014

Wekenlang is het prachtig weer, echt lekker voorjaarsweer met aangename temperaturen en regen die alleen ’s nachts valt. En dan breekt de dag aan waarop het bestuur van de buurtvereniging de jaarlijkse barbecue heeft gepland. Het is zo’n zondag waarop je het liefst in bed zou blijven. De temperatuur is van de ene op de andere dag tien graden gedaald en je weet zeker dat de zon haar gezicht vandaag nauwelijks zal laten zien. Mag je nog van geluk spreken dat het droog blijft. Vorig jaar werd het pas na een uur droog en was het nog veel kouder maar gelukkig ben je dat vergeten en daarom ga je aan het eind van de middag vol goede moed naar de plaats waar de buren, het vlees, de salades en de drank wachten. En na de tweede kipspies, de bockwurst en het derde glas wijn wordt het toch nog gezellig en als je dan uiteindelijk afscheid neemt, dan is dat met de belofte om volgend jaar weer van de partij te zijn, toch?

Gelukkig is het mooie weer in de loop van de maand wel teruggekomen. Ik herinner me tenminste een schitterend Pinksterweekeinde waarbij ik alleen op maandag, op de terugtocht van een rondje met de fiets langs vier kunstenaars die hun tuin en atelier hadden opengesteld, een beetje natgeregend ben. Ook de organisatoren en deelnemers aan de Groningse Kunst- en Tuintiendaagse hebben niets te klagen gehad. Goed weer en bezoekers uit alle delen van het land die hun ogen uitkeken in de prachtige, bijzondere en gastvrije tuinen in dit deel van Nederland. Hier in Westerwolde was het helemaal feest: veel mensen gingen inderdaad op jacht naar de kralen die de tuineigenaren voor hen gemaakt hadden. Zelf ben ik drie dagen op pad geweest en uiteindelijk heb ik slechts negen van de tweeëntwintig tuinen bezocht. Gelukkig heeft de organisatie besloten om het concept ook volgend jaar te hanteren dus met een beetje geluk kan ik dan mijn ketting aanvullen met de kralen die ik dit jaar moest laten liggen. Heel plezierig was de dag die ik mocht doorbrengen in het gezelschap van een echtpaar uit Maassluis. Het bleken trouwe lezers van deze columns en zij wilden wel eens zien of mijn enthousiaste verhalen over Westerwolde niet overdreven waren. Ik heb inmiddels begrepen dat ze dat niet zijn en dat er voor mij nog een carrière als gids in het verschiet ligt mocht ik zoiets ambiëren.

Ja mensen, er zijn slechtere plekken op aarde om je “ouwe dag” door te brengen. Zelfs het WK-voetbal is hier goed te volgen. Ik koos tot nu toe voor mijn eigen luie stoel voor mijn eigen televisie onder m’n eigen dak maar ik zou ook kunnen kiezen voor gezamenlijk kijken op een groot scherm bij het recreatiecentrum hier om de hoek. Misschien doe ik dat nog wel als “onze jongens” de finale halen. Alleen moet ik dan nog wel op zoek naar een oranje jurkje. Dat van vier jaar geleden past niet meer. Net als al die broeken waar ik jarenlang iedere zomer opnieuw met het grootste gemak in stapte. En het scheelt niet één maat… nee, het scheelt twee volle maten! Ik vermoed dat het een combinatie is van stoppen met roken, gezonde lucht en lekker eten. Of zit ik misschien teveel op mijn luie gat en zou ik eens wat meer moeten gaan tuinieren, hier in Westerwolde?

Annemarie van der Hoeven