Diversen

Meta's Tuintobberijen (15)

Effe normaal doen

Ik doe maar wat. Er zit weinig lijn in. In de tuin dan hè, voor de rest probeer ik een georganiseerd leven te leiden. Maar in de tuin rommel ik maar raak. Dacht ik. Want pas hoorde ik dat mijn ongecoördineerde tuinactiviteiten officieel toch vallen onder het begrip ‘lifestyle’. Dat komt omdat eigenlijk iedereen een lifestyle heeft. Het gaat om consumptie- en gedragspatronen, die je denkt helemaal zelf gekozen te hebben, maar die je deelt met anderen. En dat komt dan weer doordat de vrije wil niet bestaat. Onze voorkeuren worden bepaald door sociale klasse, opvoeding, scholing, leeftijd en inkomen. Marktonderzoekers maken er studie van. Ze tellen al onze keuzes uit het dagelijks leven bij elkaar op en laten er een computerprogramma op los dat de boel analyseert. Zo brengen ze smaakpatronen in beeld, oftewel lifestyles.

Die marktonderzoekers weten precies wat we doen. Sterker: ze weten zelfs wat we gáán doen. Zo menen ze dat het klooi-maar-wat-aan-gedrag in de tuin binnenkort passé is. Er is namelijk een lifestyle in opkomst waar veel tuiniers aan mee gaan doen: ‘extreme gardening’. Dat houdt verband met het feit dat onze ‘way of living’ (ik kan er ook niks aan doen, die lui zijn dol op Engels) in zijn algemeenheid extremer wordt. We leven in een tijd dat zestigplussers de Mont Blanc beklimmen en dat een zestienjarige rond de wereld zeilt. Wat gaan die mensen doen als ze weer thuis zijn? Extreem tuinieren dus.

Er zijn allerlei varianten. Stel: je gaat voor ‘buitengewone
groenarchitectuur’. Dan kun je bijvoorbeeld een bananen-
bomenplantage in je achtertuin aanleggen. Kwestie van de
bovenste bodemlaag (50 cm) vervangen door een mengsel
van potgrond en mest. Plant de bomen. Leg een irrigatie-
systeem aan. Zorg voor beschutting tegen de wind.
Omwikkel de stammen ’s winters met stro en jute. In
strenge winters omwikkel je ze ook nog met een lichtslang
die aan een thermostaat geschakeld wordt. Veel gedoe?
Maar je hebt dan wél een extreme tuin! Houd je niet van exotisch, dan zoek je het gewoon in andere extremiteiten. Een tuin stampvol Afrikaantjes kan ook heel goed. Of een tuin met alleen maar kiezels. Het gaat er niet om wát het is, als het maar extreem is – of beter gezegd: extreem doorgevoerd.

Gaan je handen al jeuken van enthousiasme of zit je nu hevig de wenkbrauwen te fronsen? In het laatste geval behoren we tot dezelfde lifestylecategorie: die van het anti-extreem tuinieren. Laten we hopen dat de marktonderzoekers het mis hebben. Ze zullen vast het effect van onze volksaard onderschat hebben. We zijn nu eenmaal Hollanders: nuchter, sober, zuinig, ingetogen en enigszins fantasieloos. Is het de schuld van ons polderlandschap, van ons klimaat of van Calvijn? Wie zal het zeggen? En wat maakt het uit? Laat ons maar lekker doordeweeks doen op ons lapje grond. Gewoon gezellig met z’n allen onder de berk, naast de barbecue, achter de bouwmarktschutting. En mocht een extremistische tuinier hierop denigrerend commentaar durven leveren, dan roepen we in koor: doe effe normaal, man! 

Meta Snijders

Naar boven

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore