Zonnig en leerzaam bezoek aan Dahliatuin en Stadslandbouw Van Ruytenburch

Op zaterdagochtend 6 september om kwart over tien werden we met koffie ontvangen bij de Dahliavereniging in Schiedam. Joop Blom verzorgde een rondleiding langs de Dahlia’s. Hij vertelde dat de vereniging onlangs flink succes had met een aantal mooie soorten op de bloemententoonstelling in Naaldwijk. We kregen praktische tips over hoe Dahlia’s te dieven voor een langere, stevigere steel en een grotere bloem en hoe de plant als geheel laag te houden is. Ook vertelde Joop hoe eenvoudig zelf gestekt kan worden.

Het is overigens jammer genoeg een matig seizoen voor de mensen van de Dahlia-vereniging: veel stekken zijn door de slechte winter en het nogal vreemde seizoen – eerst te droog en daarna erg nat - erg achter gebleven in ontwikkeling. Desondanks was er genoeg te zien en te leren voor ons!

Na een bedankje namens de vereniging vertrokken we naar Stadslandbouw Van Ruytenburch, waar we met koffie welkom geheten werden door Marianne*, die een inleidend praatje over het project gaf. Vervolgens  gaven Ineke* en Jeroen* een uitleg over de permacultuurtuin, gevolgd door een rondleiding over het grote erf. Kees* sprak en leidde rond over de grote groenteafdeling en ikzelf over de bloementuin.
Het bloemengedeelte is dit jaar gestart, het is een flinke lap grond waarvan nu ruim 600m2 in cultuur is gebracht. Daarvoor is keihard gewerkt door een ploeg enthousiaste vrijwilligers, incidenteel projectmatig ondersteund door leerlingen van het Lyceum Vos. We hebben donatieplanten gebruikt  (o.a. van de ruilbeurs van Groei & Bloei), heel veel voorgezaaid, dahlia knollen en stekken gekocht en gekregen en gebruik gemaakt van wat ons voor de voeten werd geworpen zoals vele zaailingen van o.a. Phacelia (met recht: Bijenvoer) en Kaasjeskruid.

Op deze dag hadden wij van de bloementuin een speciaal moment: een plaatselijke bierbrouwer wilde ter ondersteuning van zijn product graag boeketten van ons meegeven, daar waren een aantal vrijwilligers tijdens ons bezoek dus heel druk mee doende. Als dank voor de rondleiding was er een donatie voor de vereniging. Die gaat in de koffie & koekpot van de vereniging. Waarvoor dank!!

Wie een kijkje wil komen nemen: de bloemengroep is op maandagmiddag (16.00 - 19.00 uur) en op dinsdagmiddag (14.00- 16.00 uur) altijd aanwezig.

Annelies*, medecoördinator bloementuin

* op de tuin gebruiken we geen achternamen.

(foto's Dita van Wieren)

Meer foto's kunt u vinden in het fotoalbum