Diversen

Inspirerende lezing over Schaduwplanten door Cor van Gelderen

In de aankondiging van het boek Schaduwplanten, Het complete naslagwerk in het oktobernummer van Groei & Bloei was te lezen dat auteur Cor van Gelderen pleit voor het creeëren van schaduw in de tuin om te kunnen genieten van de schoonheid van schaduwplanten. Die uitspraak riep bij mij de nodige scepsis op. Bij schaduwplanten denk je toch vooral aan planten met veel groen en weinig bloemen. Aan Cor dus de schone taak om ons te overtuigen van het tegendeel. 

Cor begon met ons iets te vertellen over zijn bedrijf Kwekerij Esveld en over het ontstaan van het boek Schaduwplanten. Vervolgens liet hij ons de mooiste planten zien, van groene varens tot prachtige bloeiende vaste planten, heesters en leuke bolgewasjes. De bloemen van schaduwplanten zijn vaak niet heel opvallend, maar wel mooi, met subtiele kleuren en bloemvormen. En het blad is vaak heel decoratief. Wat ik heb geleerd is dat sommige planten die wij in de zon toepassen, het eigenlijk veel beter doen in de schaduw. Skimmia is hier een voorbeeld van. 

Cor doorspekte zijn verhaal met allerlei anekdotes, soms toepasselijk, soms ook helemaal niet. Dat zorgde er wel voor dat wij als publiek aan zijn lippen hingen. In de pauze was er veel belangstelling voor het boek, zodat de auteur opmerkte voor de eerste keer niet genoeg boeken te hebben meegenomen. Toch kwam iedereen aan zijn trekken en gingen velen van ons naar huis met een gesigneerd exemplaar van het boek. 

Thuis nog lekker nagenoten met het boek op schoot. Dankzij lezing en boek veel inspiratie opgedaan om in het voorjaar aan de slag te gaan met die mooie schaduwplanten!

Dita van Wieren (tekst en foto's)

Naar boven

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore