Diversen

Tuinbericht van Annemarie (54)

Tuinieren in Westerwolde                                                  januari 2015

Zo’n eerste column in het nieuwe jaar is natuurlijk bij uitstek geschikt om al mijn trouwe volgers en lezers van deze stukjes de beste wensen over te brengen. Dat doe ik van harte. Ik gun een ieder een prettig en gezond leven met genoeg uitdagingen, feestjes op z’n tijd, lieve mensen in de naaste omgeving en een heerlijke plek die je ‘thuis’ mag noemen en waar je altijd weer terug kan komen als je even bent weggegaan.

Dat er in ons aller leven dingen gebeuren die ons pijn of verdriet doen is een feit. Hoe naar ook, ze horen bij het leven en als het je overkomt dan hoop ik dat je er op de één of andere manier ook weer bovenop komt. Persoonlijk ben ik niet zo van het terugkijken. Ik word super depressief van alle jaaroverzichten die in de laatste week van het jaar door de media over ons uitgestort worden en ik sla ze dan ook bij voorkeur over. Het meeste krijg ik immers al mee op of direct na de dag waarop het gebeurt. Als ik er dan persoonlijk bij betrokken ben dan moet ik er iets mee, zo niet dan neem ik het voor kennisgeving aan. En hoeveel respect ik ook heb voor hen die het wel doen, mij zul je niet snel met een collectebus langs de deuren zien gaan. Ik heb ook nog nooit ergens tegen of voor gedemonstreerd behalve dan voor vrijheid en dat was op de middelbare school. Want vrijheid vind ik een kostbaar iets. Zo kostbaar dat ik bereid ben te vechten als mijn vrijheid, op wat voor gebied dan ook, in het geding komt. Ik hoop van harte dat het ook in dit voorliggende jaar niet nodig zal zijn om in actie te komen. Ik heb een bloedhekel aan vechten!

Wat ik me nu afvraag is of planten vechten. Het lijkt me iets voor een bioloog om dat eens uit te zoeken. Misschien leidt het wel tot weer zo’n prachtige natuurfilm. Maar dan niet met dieren want die zijn er inmiddels in overvloed en daarin wordt ook heel wat afgevochten. Nee, een kijkje in het plantenrijk waarbij we getuigen mogen zijn van een knokpartij tussen een zonnebloem en een afrikaantje om maar eens iets te noemen. Ik kan me er niets bij voorstellen. Tot nu toe heb ik de indruk dat planten elkaar weliswaar verdringen als het er om gaat het plekje te veroveren dat de beste overlevingskansen biedt en dat daarbij dan meestal het recht van de sterkste heerst, maar is dat vechten…? Ik stel me voor dat ik deze gedachtegang nog eens een keer verder ga uitwerken. Er zitten genoeg interessante aspecten aan.

Voor dit moment houd ik het maar even bij wat minder filosofische zaken, zoals bedenken welke interessante tentoonstellingen ik binnenkort wil bezoeken. Uit de kranten van de afgelopen weken heb ik wat stukjes geknipt over zaken die ik interessant vind. Zo wordt er in het Groninger Museum dit jaar extra veel aandacht besteed aan de drukker-kunstenaar H.N. Werkman die in 1945 in opdracht van de Duitse bezetter bij Bakkeveen werd doodgeschoten. In Museum De Buitenplaats in Eelde is t/m 12 april de tentoonstelling ‘De derde huid. Organische architectuur van Hundertwasser en Alberts&Van Huut’ te bekijken en in Assen kan ik, als ik het een beetje slim aanpak, zowel de werken van de Russische schilder Kazimir Malevich als een verzameling Russische paaseieren bewonderen. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat ik ze alle drie ga bezoeken: in de eerste drie maanden van het jaar valt er toch niet zoveel te tuinieren hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven