Diversen

Tuinbericht van Annemarie (56)

Tuinieren in Westerwolde                                         28 februari 2015

Jaarvergaderingen, nieuwjaarsbijeenkomsten… inmiddels allemaal achter de rug! In de supermarkt struikel je over de paaseitjes en bakjes met narcissen. Heerlijk, laat het voorjaar maar komen. De kopjes van wat bloembollen die ik verstopt had, komen voorzichtig boven de grond, de mininarcissen zijn al een aardig eind op streek en mijn Helleborus laat haar fraaie bloemen geduldig bewonderen. Om na te schilderen koos ik voor een foto met blauwe druifjes. Best lastig maar als het dan toch iets wordt, dan kan ik daar behoorlijk trots op zijn.

Iedere morgen word ik gewekt door een bronstige blauwe reiger. Die heeft er ook zin in. Tot laat in de avond is zijn rauwe kreet te horen. Af en toe zie ik hem voorbijvliegen. Hij schijnt het hier erg naar de zin te hebben want hij nestelt al jaren in het bos achter het huis.  Als alles goed gaat en er komt nageslacht, dan kan ik mijn lol weer op: snavelgeklapper en verschillende rauwe, krassende en kokkerende (niet van mij maar van Wikipedia) geluiden, kunnen de rust hier aardig verstoren. En daar ben je dan, als buren, goed klaar mee. De eerste keer dat ik dit fenomeen meemaakte wist ik niet wat me overkwam. Denk je lekker rustig buiten te kunnen zitten omdat de buurkinderen naar school zijn en dan krijg je dit! Maar inmiddels kan ik er ook de charme wel van inzien en ben ik blij dat pappa reiger zich weer gemanifesteerd heeft. 

Eieren zag ik ook in het Drents Museum in Assen. Op de vrijdag voor Carnaval bracht ik daar een paar aangename uren door. Er was een expositie ingericht met werk van de Russische schilder Malevich. Op zich al de moeite waard om voor naar Assen te rijden maar er was een bonus bij: versierde eieren uit het Tsarenrijk. Voor iedereen die het gemist heeft, kijk nog even op de website van het museum www.drentsmuseum.nl . Daar kun je in elk geval het topstuk bewonderen: het ‘Appelbloesem-ei’ van Fabergé uit 1901.

Tja, en toen kwam die zaterdag waarop het hele dorp zich al maanden had verheugd: de vijftigste editie van de carnavalsoptocht met honderd inschrijvingen, niet alleen uit het dorp maar ook uit de buurgemeentes in Drenthe en Duitsland. Het begon zo mooi: stralend weer, weinig wind en een aangename temperatuur. Om 11.11 uur gaf de burgemeester het startsein voor de wagens die ‘van buiten’ kwamen. Ik had alle tijd om ze te bewonderen want ze stelden zich op langs het kanaal waaraan ik woon. Om 14.00 uur ging de stoet uit het dorp van start, tegen vier uur waren de meeste wagens het centrum gepasseerd. En toen gebeurde het… Een ouder echtpaar dat in hun auto naar de optocht zat te kijken vond het blijkbaar wel genoeg en wilde vertrekken. Helaas ging de auto vooruit door de afzetting in plaats van achteruit. Het gevolg: één dode en vijf gewonden. Je kunt je de verslagenheid binnen deze gemeenschap wel voorstellen. En van een feest na afloop was natuurlijk ook geen sprake meer. 

Toch wil ik jullie de foto van één van de leukste wagens niet onthouden: de Boekenwurm. Hij werd gemaakt door de ouders en leerkrachten van de school hier bij mij op het rijtje. En ik vind hem een vermelding in deze serie columns dubbel en dwars waard. Tenslotte mag het ook wel eens over iets anders gaan dan over tuinieren in Westerwolde, toch?

Annemarie van der Hoeven

Naar boven