Diversen

Tuinbericht van Annemarie (57)

Tuinieren in Westerwolde                                    27 maart 2015

Westerwolde is druk bezig zich voor te bereiden op het toeristenseizoen. Naast de trouwe bezoekers uit de Randstad mogen we ons hier de laatste jaren verheugen op groeiende belangstelling van onze oosterburen. Vorig weekend nam ik daar een kijkje. In Münster bezocht ik de Domkammer van de St.Pauluskerk en daarna schoof ik aan voor een middagmaal in de Ratskeller van het Stadhuis waar, in oktober 1648 en na vijf jaar onderhandelen, een einde werd gemaakt aan de dertigjarige oorlog. Die onderhandelingen  gelden als belangrijke mijlpalen op de weg naar een Europese vredesregeling. Ook hebben ze bijgedragen aan  de ontwikkeling van het huidige volkerenrecht. Tot op heden wordt deze ‘Vrede van Münster’ jaarlijks gevierd. 

Steeds na zo’n uitstapje neem ik me voor me wat serieuzer te verdiepen in de geschiedenis van deze contreien. Daarbij wordt ik dan aangestoken door het enthousiasme van de gids. In dit geval was dat de historica Ynske Penning. Haar boek ‘Emo’s Labyrint’ is gebaseerd op de Middeleeuwse kronieken die Abt Emo van Wittewierum heeft nagelaten. Hij trok in de winter van 1211 de Alpen over om zich bij de Paus in Rome te beklagen over het gedrag van de bisschop van Münster. Die had een legale schenking aan het klooster nietig verklaard en wilde daarmee het kerkje van Wittewierum aan zijn eigen bezittingen toevoegen. Als die dappere abt niet aan de bel getrokken had dan zou Groningen nu waarschijnlijk Duits grondgebied zijn want de landhonger van de bisschoppen van Münster was groot. Een laatste poging om het gebied in handen te krijgen werd nog in de 17e eeuw door de 28e bisschop Bernard van Galen, beter bekend als Bommen Berend, gedaan. Hij trok op naar de stad Groningen maar werd door dappere noorderlingen verslagen. Twee historische vestingplaatsen, Bourtange en Oude Schans, maken die geschiedenis zichtbaar. In Groningen Stad viert men nog ieder jaar op 28 augustus het ‘Gronings Ontzet’, een feest dat samenvalt met de opening van het nieuwe studentenjaar.

In Westerwolde ligt de nadruk vooral op de prachtige tuinen. Alle informatie daarover is te vinden op de site http://westerwolde.groningen.nl . Ik ga er zeker een paar dagen op uit in om te kijken wat er allemaal zo groeit en bloeit.
Klooster Ter Apel (http://www.kloosterterapel.nl/nl/) viert haar eigen feest. Er zijn allerlei activiteiten in verband met het 550 jarig bestaan. Zo werd tijdens de nationale boomfeestdag de ent van een oeroude linde (de 12 Apostelenboom)  herplant.  Het hoogtepunt van de festiviteiten valt in het weekend van 20 juni. Iedereen uit de directe omgeving wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en mee te doen aan allerlei activiteiten. En nu maar duimen dat het weer een positieve bijdrage wil leveren. Dat was in de achterliggende maand op z’n zachtst gezegd ‘wisselvallig’ te noemen. Net als ik, met veel moeite, een voorjaarsjack zodanig had aangepast dat het nog wel een seizoen mee zou kunnen, dan sloeg het weer om en was ik heel blij dat ik de winterversie van dat jack nog niet in de kledingcontainer had gegooid. Op zich was dat allemaal zo erg nog niet maar als het zonnetje zich dan liet zien en de wind was gaan liggen, dan had ik het te druk om daarvan te kunnen genieten. Uiteindelijk heb ik misschien twee uurtjes in de tuin gezeten. Met een boek. Want tuinieren is natuurlijk leuk, maar de eerste voorjaarszon verdient op z’n minst dat er in geluierd wordt. En dat doe ik heel graag, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven