Diversen

Geslaagde lezing vol groentewetenswaardigheden

Op 24 maart werd in De Notenbalk in Maassluis de jaarlijkse ledenvergadering gehouden met daarna een lezing over vergeten groenten. Bij aankomst in De Notenbalk bleek dat we naar boven moesten omdat de benenedenzaal bezet was. De bovenruimte was echter ook prima, al duurde het even voor de zaal op temperatuur was. In de vergadering namen we afscheid van Jannilies Smits van Burgst als bestuurslid. Meer daarover is te lezen op de pagina 'Van de bestuurstafel'.

Na afloop van de vergadering waren de vergeten groenten aan de beurt. Achter in de zaal hadden we al een tafel vol zaden, bonen en potjes met chutneys en jammetjes ontdekt. Dat was allemaal meegenomen door Lammert Neervoort van De Historische Groentehof in Beesel. Aan de hand van dia's nam Lammert ons om te beginnen mee door het assortiment van bekende groenten. Van aardappels via bietjes (of krootjes) en wortelen tot kolen. Hij liet ons zien dat van deze bekende groenten ook heel andere, onbekende varianten bestaan. Hij wist ons veel te vertellen over de geschiedenis van de aardappel en over worteltjes, die vroeger wit waren of paars, en die pas 100 jaar geleden allemaal oranje werden. En wie wist dat vroeger alle bladgroenten warmoes genoemd werden? De warmoesstraat was dus de straat waar groenten verkocht werden. 

Na een uurtje was het tijd voor de pauze, waarin we konden genieten van een kopje koffie of thee met daarbij lekkernijen waar groenten in verwerkt waren. Jannilies maakte een lekkere worteltaart en Ellie een tulband waar onder andere pastinaak in was verwerkt. Erg lekker allebei! Intussen was de belangstelling voor de tafel met potjes en zakjes koopwaar groot. Na de pauze vertelde Lammert ons nog het een en ander over onbekende groenten. Dat wil zeggen groenten die wij nu niet meer kennen, maar die in vroeger tijden veel geteeld en gegeten werden. Sommige van die groenten hebben een come-back gemaakt, zoals pastinaak, dat nu weer volop verkrijgbaar is. Voor veel van die oude groenten geldt dat de opbrengst minder groot was, uit economische redenen is men daarom opgehouden met de verbouw. Erg jammer, maar gelukkig is er nu weer hernieuwde belangstelling voor oude rassen en soorten. 

Met een hoofd vol groentewederwaardigheden en met een zakje zaad voor gele radijzen (zeeuwse gele zeempjes, prachtige naam!) ging ik huiswaarts na een geslaagde avond.

Dita van Wieren

(foto's Thérèse Zwaard)

Naar boven