Diversen

Tuinbericht van Annemarie (61)

Tuinieren in Westerwolde                                        juli 2015

Is juni de maand waarin tuinliefhebbers moeite doen om andere tuinliefhebbers naar hun tuin te trekken, in juli trekt iedereen naar buiten. Het stikt hier nu van de jaarmarkten. De een al groter en fraaier opgezet dan de ander. Maar er zijn ook kleinschalige markten die, met het oog op de toeristen, vier weken lang één keer per week aan het eind van de middag worden opgezet en in de zwoele zomeravonden wat extra reuring in de dorpen brengen.

Ik heb een zwak voor kunstmarkten. Zo vind je mij ieder jaar op het Schildersfestival Montmartre in Sellingen. Allereerst om te zien hoe creatief mensen zijn. Met open mond loop ik langs de kramen. Niet alleen schilders tonen hun werk maar je vindt er ook sieraden, aardewerk, glas, tassen, bedrukte zijden sjaals, vilten vesten en hoedjes en speelgoed. Centraal is er een plein waar bezoekers een glaasje wijn kunnen drinken bij de look-alike van Ilja Gort en kennis kunnen maken met Groningse specialiteiten als spekdikken, kniepertjes en poffert. Wie liever een broodje beenham of een hamburger heeft moet even zoeken maar komt heus wel aan zijn trekken. De muziek is er per definitie onversterkt. Dit jaar had ik even de illusie dat de ‘Amazing Stroopwafels’ hier waren. Hun “Ik ga naar Frankrijk” was niet alleen heel toepasselijk maar werd ook nog eens met verve uitgevoerd.

Afgelopen weken hadden we hier niet te klagen over het weer. Diverse keren ben ik dan ook op de fiets gestapt en heb ik, voor mij tot nu toe, onbekende verten bezocht. Binnen vijf minuten ben ik in het buitenland. En dat is gek, maar toch is dat anders dan wanneer ik in Nederland blijf. Neem nou de bakker. Daar vraag je dus in je beste Duits om een halfje roggebrood. Dat je antwoord krijgt in het Nederlands (omdat de winkelbediende een Nederlandse is die net over de grens in Duitsland een kast van een huis gekocht heeft voor de prijs waarvoor je in de Randstad nog geen driekamerflat koopt) doet niets af aan het vakantiegevoel waarmee ik aan het eind van de dag thuis kom. Ook de vele kanalen dragen daaraan bij. Zuid Oost Groningen begint zich aardig te ontwikkelen tot een watersportgebied. Dagelijks zie ik grote en kleine boten hun weg zoeken door deze wateren waarbij de eigenaren ultieme lessen in geduld krijgen. Hoeveel sluizen en bruggen ze moeten passeren om van A naar B te komen weet ik niet maar wel dat ze hier nog met de hand bediend worden. En in die sluizen is het passen en meten. Zeker nu: in de eerste week van augustus worden er in Musselkanaal 135 deelnemers verwacht voor een reünie van de Vereniging tot behoud van historische bedrijfsvaartuigen. Dat wordt feest!

Feest is het ook in mijn tuin. Alles 'wiert er telig.' Het gras had ik eigenlijk vorige week al moeten maaien maar toen was het te warm en nu regent het dus hoef ik me daar ook niet druk over te maken. Nee, het gaat goed zoals het gaat. De klimranken die ik bij mijn nieuwe schutting zette leveren iedere dag bloemen in oranje en dieppaars en kleuren prachtig bij de lila Campanula´s die er al stonden. De kamperfoelie is voorzichtig aan het opkrabbelen en schijnt zich te kunnen vinden in het nieuwe klimrek dat ik voor hem (of haar) heb laten neerzetten. De Vingerhoedsplanten en de Hosta’s hebben hun beste tijd gehad maar inmiddels laten de Hortensia’s zich van hun beste kant zien. De enige zorg die ik in deze heb is voldoende water geven aan de Fuchsia’s in de manden tegen de wand naast de garage en aan de Oleander in de bak naast de voordeur. Tuinieren is een makkie, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven