Diversen

Tuinbericht van Annemarie (62)

Tuinieren in Westerwolde                                        27 augustus 2015

De afgelopen maand telde ook hier een aantal dagen waarop het water met bakken uit de hemel kwam. Gelukkig niet in het eerste weekend. Met temperaturen van tegen de dertig graden, een strakblauwe lucht en weinig wind was het heerlijk fietsweer en met drie grote evenementen in de regio niet bepaald een weekend om thuis te blijven. Ik heb geen kilometerteller op mijn fiets maar ik schat toch dat ik in drie dagen tussen de tachtig en negentig kilometer heb afgelegd. 

De reünie van historische binnenvaartschepen wilde ik niet missen. Dus ging ik op vrijdag  naar Musselkanaal en op zondag nog een keer want toen was er ook nog een kunstmanifestatie waarvoor Johnny Depp was uitgenodigd. Ja, en die wil je niet missen, toch? Het was één groot feest. In totaal hadden er zo’n honderdtwintig grote en kleine schepen een plek gekregen. Ze kwamen uit het hele land. Een aantal schepen had ik al kunnen bewonderen toen ze bij mij langs kwamen varen maar er leiden vele waterwegen naar Mussel en via al die wegen vonden de deelnemers hun weg naar dit deel van het land. Enkele heel grote schepen werden afgemeerd in Veendam. Ik heb begrepen dat een aantal van die schepen daar ook ooit gebouwd is. Veel informatie over dat scheepvaartverleden is te vinden in het Veenkoloniaal museum aldaar. Mocht je ooit in de buurt zijn, vergeet dan vooral niet om een aantal uren uit te trekken voor een bezoekje (www.veenkoloniaalmuseum.nl). Oh, en Johnny Depp was er wel maar als replica. 

Van een andere orde was het kunstevenement www.atelierroute-debeetse-terborg.nl. Twee dagen lang konden liefhebbers van kunst, op prachtige locaties, genieten van de nieuwste creaties van lokaal gevestigde kunstenaars. Hier en daar werd muziek gemaakt. Het is nu de derde keer dat ik dit evenement bezoek en voor de derde keer werd ik verrast door de mooie presentatie en door de verschillende manieren waarop al deze mensen uiting geven aan hun creativiteit. En natuurlijk is het ook geweldig om even te mogen rondlopen op hun erf of door hun atelier. Verder heb ik veel tijd doorgebracht in mijn eigen tuin. Daar vier ik al een maand lang vakantie. Lekker lezen, genieten van de zon, glaasje en hapje erbij…Wat kan het leven toch heerlijk simpel zijn. Als het begint te kriebelen dan stap ik op de fiets. Sinds kort heb ik een missie bij dat soort uitstapjes: vennen verzamelen. Het is een leuke hobby en wie geïnteresseerd is kan mijn ontdekkingen volgen via Facebook. Onder mijn schrijversnaam Joanna Beem heb ik een pagina waarop ik af en toe wat foto’s van verborgen vennen publiceer. Trouwens, dat Facebook is ook een plek waar ik regelmatig te vinden ben. Iemand (ongetwijfeld een wijs mens) schijnt ooit gezegd te hebben: ‘als je maar lang genoeg blijft zitten dan komt de hele wereld voorbij’. Sinds ik Facebook heb ontdekt, begin ik te vermoeden dat dit best wel eens waar zou kunnen zijn. Zó leuk op regenachtige dagen.

De verregende dagen van deze maand gebruikte ik om mijn columns uit 2011/2012 in een fotoboek te zetten. Er staan inmiddels vier albums met jaargangen ‘Tuinieren in Westerwolde’ in de kast. De vijfde zal ongetwijfeld in deze herfst of komende winter gemaakt worden. Op dit moment heb ik daar even geen tijd voor want er moet natuurlijk ook nog getuinierd worden, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven