Diversen

Tuinenreis naar Kent en East-Sussex, augustus 2015

Mijn ouders gaan al jaren mee met de welbekende tuinenreizen en elke keer weer kwamen ze terug met een schier eindeloze hoeveelheid foto’s met plantjes, bloemetjes, struiken, bomen, borders, plantcombinaties…

Nieuwsgierig geworden naar het tuinreisfenomeen, ging ik dit jaar voor het eerst ook mee. Hierbij mijn poging tot een kort reisverslag.

Na een vroeg vertrek vanuit Maassluis, een voorspoedige busreis naar Calais, vertraging bij de tunnel, maar wel weer een vlotte overtocht, werden we eind van de middag ontvangen in Restoration House in Rochester. Na een rondleiding door het huis door een enthousiaste gids werden we losgelaten in de ommuurde tuin. Deze is opgedeeld in een formele (buxus, gemengde borders, gazons, vijver) en een productietuin (groente, fruit, pluktuin om het huis van bloemen te voorzien).

Op dag twee staan er drie tuinen op het programma. De eerste is Clinton Lodge in Fletching. We worden ontvangen door the Lady of the house: Lady Collum. Een dame van 74 die in haar vrije tijd bergen als de Kilimanjaro beklimt om geld in te zamelen voor het goede doel. Vandaag is ze thuis om uitleg te geven over de tuin en om ons van koffie, thee en lemon drizzlecake te voorzien.

De tuinen zijn prachtig. Opgedeeld in tuinkamers wacht er om elke haag, achter elke poort weer een nieuwe verrassing. Een kruidentuin, potager, pool garden (met een zwembad omringd door appelbomen),  fonteinen, borders, boomgaard, te veel om op te noemen.

Tussen de middag hebben we even tijd om op eigen gelegenheid door Lewes te wandelen voor we worden afgezet bij Monk’s House in Rodmell, het huis van Leonard en Virginia Woolf. De 17e eeuwse cottage ziet er uit alsof ze zo weer binnen kunnen wandelen. Leonard hield zich vooral bezig met de cottagetuin, een mix van bloemen, groenten, gazons, vijvers en boomgaard, terwijl Virginia achterin de tuin haar schrijfkamer had en de tuin en het uitzicht als inspiratiebron gebruikte.

Daarna nog naar Charleston Farmhouse in Lewes, het huis van Vanessa Bell (de zus van Virginia Woolf) en haar bijzondere verzameling medebewoners. Door het huis en atelier kregen we een rondleiding, de tuin mocht op eigen gelegenheid bekeken worden. De ommuurde tuin werd vooral aangelegd als tuin om in te schilderen en te ontspannen. De bloemen en planten in deze tuin zijn veel terug te vinden in de stillevens en in de tuin vind je sculpturen en mozaïeken van de bewoners.

Op de derde dag vertrekken we eerst naar Merriments in Hurst Green, een prachtige tuin, met meanderende gazons en borders, waar je na elke bocht weer verrast wordt door een nieuw uitzicht en een andere sfeer, opgeroepen door bijzondere plantcombinaties. Veel aandacht wordt er besteed aan wildlife, waardoor er hier veel vogels te zien en te horen zijn. Uit het tuincentrum bij deze tuin is weer een aantal planten in de bus terecht gekomen.

’s Middags naar Wakehurst Place in Haywards Heath, waar onder andere de Millenium Seed Bank te vinden is, die zich als doel gesteld heeft in 2020 zaad te hebben verzameld en geconserveerd van alle inheemse planten, en van 25% van alle planten van de wereld, om uitsterven van bepaalde soorten te voorkomen.

Verder bestaat Wakehurst uit een park van 2 km2, een prachtige ommuurde tuin, een indrukwekkende, in kleur verlopende border, een enorm huis en vast nog het een en ander dat ik niet gezien heb.

De vierde dag worden we ontvangen met koffie en cake op Perch Hill, het huis en de tuin van Sarah Raven, bekend van o.a. Gardeners’ World en andere BBC-tuinprogramma’s.

Met uitzicht over het heuvelachtige landschap van East Sussex, zo hier en daar een boerderij in de verte, struinen we door de pluktuin, de moestuin, de kas, de winkel. Na afloop krijgen we in een van de bijgebouwen een heerlijke Ploughmans lunch voorgeschoteld.

Na de lunch vertrekken we naar Gravetye Manor in East Grinstead, waar we worden rondgeleid door hoofdtuinman Tom en zijn hond. De Manor is tegenwoordig een luxe hotel en restaurant en in de keuken wordt gebruik gemaakt van de opbrengst van de grote kitchengarden. Ook zijn er 50 kippen, zodat zelfs als het hotel helemaal volgeboekt is, iedereen bij het ontbijt een vers eitje kan eten.

De laatste dag brengen we een bezoek aan Nymans in Haywards Heath. Een groot landgoed, dat eens het eigendom was van drie generaties van de Messelfamilie. Zij legden de tuin aan en verbouwden het huis van een Victoriaans landhuis naar een herenhuis in middeleeuwse stijl. Bij een grote brand in 1947 is een groot deel van dit huis veranderd in de ruïne zoals deze nu te bezichtigen is. Ook deze tuin bestaat weer uit verschillende onderdelen, zoals een rozentuin, een bamboe jungle, een verzonken tuin, een rotstuin, een waterlelievijver, een tempel, een arboretum en nog veel meer, waar je heel wat kilometers kan wandelen.

Na een voorspoedige thuisreis, met wat minder vertraging bij de tunnel dan op de heenreis, kan ik terugkijken op een zeer geslaagde eerste tuinenreis. Ook als je niet van alle bloemen en planten meteen de Latijnse naam kunt noemen en een mooi roze bloemetje gewoon een mooi roze bloemetje vindt, is het zeker aan te raden om een keer mee te gaan. Als je die Latijnse naam echt wilt weten, is er altijd wel iemand in de buurt die je daaraan kan helpen. Zelfs ik heb er een aantal genoteerd. En bovendien hebben we de foto’s nog. Inderdaad, honderden foto’s…

Daniëlle Numan-Zwaard

(foto's: Thérèse Zwaard)

Naar boven

meer
Restoration House
Clinton Lodge
Monk's House
Merriments
Wakehurst Place, Millenium Seed Bank
Wakehurst Place
Gravety Manor
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore