Waterweg-Noord
bekijk online
Nieuwsbrief

En toen was er toch ineens “vorstalarm”

In onze contreien is er altijd minder kans op de eerste nachtvorst, maar de voorspellingen waren er wel: kans op lichte nachtvorst. Alle overwinterplanten waren al “opgeborgen” maar tot het laatst willen we altijd het aftappen van onze grote watervaten buiten (ca. 2,5 m3) uitstellen. We gebruiken dat regenwater in de zomer voor de tuin en verder om de wc beneden door te spoelen en de wasmachine mee te vullen. In principe bevriest de inhoud van de vaten niet zo snel, maar de slangen er naar toe en er vanaf kunnen wel stukvriezen.

Als we ze niet aftappen bij dreigende vorst, moeten we wel de slangen inpakken, dat helpt wel tegen een graadje vorst. Dus dat was weer een lekker koud klusje zaterdag. Gelukkig is het net niet onder de 0 graden geweest en als het goed is duurt het weer tot volgend weekend voordat er weer “vorstgevaar” dreigt. Vorig jaar hebben we de vaten niet hoeven aftappen en hebben we de hele winter het regenwater kunnen gebruiken. We zijn natuurlijk niet tegen vorst, dat hoort er eigenlijk wel bij in de winter, maar geen vorst is voor ons regenwatergebruik handiger.

Ook voor mijn stekken in het kasje zou het wel handig zijn als het niet te hard gaat vriezen. Ze zijn net aan het wortelen en zouden nog wat langer mogen doorgaan zodat er in het voorjaar weer mooie jonge, frisse planten te koop aangeboden kunnen worden voor het Goede Doel.

Meer daarover in het stukje in de rubriek Goede Doel………………

Nieuws van het Goede Doelen project van 2020

In principe niets “nieuws” onder de zon, want het project gaat gewoon door, maar ondanks dat het er even niet naar uitzag dat we verder zouden komen dan € 750,00 is het dankzij alle kopers, gulle gevers en sponsoren toch gelukt om het streefbedrag van € 1000,00 te halen.

Helaas kunnen we geen officiële overhandiging organiseren op het Lentiz aan een cliënt met een Hulphond, maar hopelijk kan dat volgend jaar weer wel gebeuren. Het geld wordt gewoon overgemaakt zonder feestelijke overhandiging en les met de studenten en dan starten we volgend jaar met nieuwe kansen. Hopelijk gaat het volgend jaar weer een stuk makkelijker als de vaccinaties tegen Covid 19 tenminste binnenkort van start gaan (en werken) en we weer met groepjes vrijwilligers plantjes kunnen oppotten en verkopen op bijv. de Midden-Delflanddag. De eerste stekken en verspeende zaailingen staan al in de startblokken.

Tot zover: project 2020 afgerond!

We kunnen gelijk doorgaan met 2021: Er staan nog 2 stekken van de pindakaasboom, Clerodendron trichotomum in de border. Deze zijn verplantbaar zolang het niet vriest. Hierbij de foto’s van de moederboom in bloei en met de besjes. Wie heeft er belangstelling?

 

      

In het voorjaar tulpen rond de vaas

Directeur Land Art Delft Paula Kouwenhoven, eigenaresse Anja Jansze van De Tulperij en Royal Delft directeur Henk Schouten stopten in het laatste weekeinde van november de eerste van 10.000 tulpen in de grond rond de 12 meter hoge Delftsblauwe Tulpenpiramidevaas.

De vaas staat aan de zuidkant van Delft, als deel van kunstlandschapspark Land Art Delft. Kouwenhoven nam het initiatief tot het plaatsen van de vaas, waarmee het toerisme gestimuleerd kan worden. “Juist in deze tijd is dat hard nodig. We richten ons daarom vooral op de Nederlanders die een uitstapje in eigen land plannen.” Jansze leverde de bollen: “Zo’n mooi landmark voor Delft en daar horen natuurlijk tulpen bij. Zo wordt het straks in het voorjaar een prachtig Hollands plaatje. Een echte ode aan het Nederlandse landschap.” Die ode is het themajaar van 2021 van het marketingbureau NBTC, dat Holland onder de aandacht brengt.

P.S.
Op 28 april 2019 hebben we naar de Tulperij een excursie georganiseerd. Kijk bij Terugblik 2019 op de website.

Greenity 30 november 2020

TV uitzendingen op BBC 2

Toevallig ontdekte ik zondag dat er op TV weer uitzendingen waren van “Gardens from above” met Christine Walkden. Christine vaart met haar hete luchtballon over delen van Engeland en bezoekt daar de mooiste tuinen. Dit keer was het Essex, waar ze o.a. de altijd mooie tuin van Beth Chatto bezocht. Een aantal mensen van onze afdeling heeft dankzij onze tuinreizen er, net als ik, goede herinneringen aan.

Misschien ligt het aan de leeftijd, maar soms is het handig om dingen twee keer te zien, want de tweede keer zag ik duidelijk meer dan de eerste keer. Ook is Christine voor mij niet altijd zo heel duidelijk te verstaan en dus heb ik zondag weer gekeken naar de uitzending en ervan genoten.

De BBC is de serie weer aan het uitzenden, dus als u, net als ik, er ook twee keer over doet om het goed te zien, te verstaan en te begrijpen, dan moet u kijken op zondagochtend vroeg, ongeveer 8.45 uur op BBC 2. Of opnemen natuurlijk…… Ook de serie van Carol Klein is op zondagochtend weer in de herhaling. Daarin heeft ze allerlei praktische tips over zaaien, stekken, splitsen van vaste planten, snoeien e.d. En mij spreken de overvloeiende beelden van delen van de tuin vanaf winter via lente, zomer en herfst erg aan. Misschien u ook?

(foto van de gravelgarden van Beth Chatto op 3 augustus 2017)