Waterweg-Noord

Duurzaam Tuinieren van Anne Wieggers

U weet het inmiddels: ik ben van “duurzaam”, “groen”, recyclen en zo....

In de bibliotheek vond ik een nieuw boek: Duurzaam Tuinieren van Anne Wieggers. Volgens mij had nog niemand het gelezen, een maagdelijk boek dus.

Het is een goed leesbaar boek, kleine stukjes tekst in blokken, leuke foto’s en tekeningetjes, duidelijke indeling, niet te diepgravend, maar van alles de hoofdpunten. Het leukste vond ik haar opmerking aan het eind van de inleiding:

“Iedereen heeft haar of zijn methodes in de tuin. Dit zijn de mijne. Gebruik ze als houvast, of doe het net wat anders.”

Zoals het hoort begint het boek met de basis: de bodem, grondsoorten, niet spitten en schoffelen, mulchen, compost, wormenhotel en zelfs: maak zelf potgrond (dat doe ik tegenwoordig ook voor mijn eigen planten!), maak je eigen plantenvoeding (doe ik ook). Het stuk basiskennis en technieken, zaaien, stekken, plannen maken, geveltuintjes en boomspiegels, lekker compact. In de andere helft van het boek besteedt ze aandacht aan planten. Echt een boek voor de beginnende/half gevorderde tuinier.

Haal het boek in de bibliotheek, lees er wat in en als u net zo enthousiast ben als ik, bestel het bij de plaatselijke boekhandel. ISBN 978-214-2055-4.

P.S. van Anne Wieggers is ook het stukjeZo maak je de tuin (of het balkon) voorjaarsklaar” uit NRC dat op onze website staat.