Waterweg-Noord

Tuinkalender juni 2020

Wat een prachtige lente in een zo bizarre tijd. Na al het snoeiwerk van de vorige maanden groeit bij mij alles geweldig. De krentenboompjes stonden in april prachtig in bloei.

De tulpen, narcissen en hyacinten zijn nu uitgebloeid. Dus tijd om de bloemen eruit te knippen, want die vormen nieuwe bolletjes wat ten koste gaat van de oude bloembollen die in de grond zitten. Ook kan je de bollen van tulpen na de bloei uit de grond halen en op een warme, droge plek bewaren. Wacht met het rooien van de tulpen tot het blad helemaal geel is geworden. De bollen kunnen in de herfst weer worden geplant. Maar dat moet je willen, mijn filosofie wat in de grond zit blijft erin en het bespaart veel werk.

Wordt de klimop te wild? Het is nu tijd om de klimmer flink te snoeien: voordat de groei start en voordat de vogels erin gaan nestelen. Pas in augustus is het weer veilig. De vertakte, soms bloeiende uiteinden van de klimop staan erg leuk tussen een boeket tulpen of hyacinten. Een klimop is een makkelijke plant voor in de tuin en groeit snel. Maar heeft ook de neiging om een beetje te groot te worden. Snoei de klimop 1x per jaar dit houdt  de plant compacter en zorgt ervoor dat hij goed dichtgroeit. Een klimop kan je met de hand snoeien maar kan ook elektrisch. Heb je de plant per ongeluk wat te kort gesnoeid? Geen probleem dit groeit snel genoeg weer aan. In het voorjaar kun je de lavendel flink snoeien.

Insectenhotel maken

Een insectenhotel maken: Gebruik bamboe, holle takken en riet in verschillende diktes. Steek ze ergens in of klem ze tussen bijvoorbeeld boomstammetjes. Zorg dat de achterkant van de stengels dicht is of ergens tegenaan staat (je kunt ze bijvoorbeeld in een leeg blik stoppen).In de boomstammetjes boor je gaten van verschillende diktes tussen de 2 en 9 mm. Boor niet door en door maar tot de lengte van je boortje. Gebruik bijvoorbeeld een stuk massief eiken- of beukenhout. Esdoorn kan ook. Het hout moet hard zijn, anders worden de gaten te 'rafelig' en gaan de vleugels van de insecten kapot. Verder kun je er dennenappels tussen doen, leem, stro en allerlei plantenresten. Hang of zet je hotel op een zonnig, liefst droog plekje. Solitaire bijen, metselbijen, gaasvliegen en sluipwespen zullen je dankbaar zijn en je kunt ook kevers en spinnen verwachten.

Waardevolle bladplanten

Denk bij nieuwe planten in de tuin niet alleen aan bloeiende planten. Het blad is dikwijls nog belangrijker voor een geslaagde combinatie dan de bloemen.

Bladplanten blijven mooi tot in de herfst, je kunt eindeloos variëren met de verschillende vormen en tinten. Een paar voorbeelden van bladplanten zijn: Heuchera (foto), Hosta, ligularia, toorts, kardoen en siergrassen.                      Regelmatig onkruid verwijderen is nodig om paardenbloem, heermoes, wilde grassen te verwijderen. Je bepaalt zelf wat je laat staan.         

Hagen knippen: de eerste helft van juni is een goede tijd om hagen, zoals buxus, liguster en beukenhaag te knippen, liefst voor de langste dag (21 juni). De meeste heesters lopen na de langste dag nog een keer uit. Zo worden de kale plekjes in de haag mooi opgevuld.   Span een touwtje als je niet goed recht kunt knippen en bekijk het werk af en toe van een afstandje. Hagen worden vaak taps gesnoeid, zo vangen ze ook aan de onderkant het licht goed op. Op een lichte plek kun je ze ook gewoon recht knippen. Snoei op een bewolkte dag, anders kan het blad verbranden en bruin worden. Gebruik een scherpe snoeischaar. Leg vóór het knippen een stuk plastic of een oud kleed naast de heg. Dat bespaart veel werk bij het opruimen van het snoeisel.                                                                                             Als je het gras dikwijls maait, kun je het maaisel gewoon laten liggen. Laat de machine hoopjes en stroken maaisel op het gazon achter, dan is het beter om dat weg te halen.

Het staat slordig en het maaiafval kan in een bruine vilt laag veranderen die de grasmat verstikt. Bij regen is afvoeren van het maaisel aan te raden. Ook kun je het maaisel op kale plekken gooien in de border als mulchlaag, de grond droogt dan niet zo snel uit. Bijmesten met organische mest als het regenachtig weer is.                                                                

We hebben een erg droog voorjaar gehad, dus verder bij droog weer water geven. Beter 1 x lang ’s morgens of ’s avonds b.v. een uur en dan een aantal dagen weer niet. Planten in potten zijn moeilijker die moeten bij droog weer elke dag water.

Veel succes weer en geniet van de tuin! Nel de Nooijer                                                                                                

Bloeiend appelboompje (malus)