Waterweg-Noord

Tuinkalender augustus/ september 2020

Wat een zonnige zomer, gelukkig met een verruiming van de Corona regels.

De tuin ziet er prachtig uit, alles groeit en bloeit geweldig.

De vogels, mezen, merels spreeuwen, dikke duiven, en jammer genoeg ook de uitheemse groene (brutale, schreeuwende) parkieten hebben zich in mei en juni tegoed gedaan aan de krenten van de krentenboompjes.

In juni waren er heel veel wilde bijen en wat hommels in de in bloei (mini bloemetjes) staande struikkamperfoelie (lonicera), dus deze pas snoeien als de bijen vertrokken zijn! Lonicera is trouwens een mooie vervanging voor buxus met die ellendige mot.

Wie van vlinders houdt moet absoluut een vlinderstruik in zijn tuin zetten. Weinigruimte? Er bestaan leuke alternatieven die lager blijven.

De Buddleja davidii var. Nanhoensis blijft veel kleiner: net 1,5 meter met licht lavendelblauwe bloempluimen. Prachtige struiken als Nanho Blue, met paarsblauwe bloemen en Nanho Purple, die niet hoger worden dan 1,25 m. Verder een lage vlinderstruik met witte bloemen, de Nanho White. Ze bloeien allemaal van half juni tot half september.

Opfrisbeurt: vroege bloeiers zoals vrouwenmantel, akelei en geranium zien er in de zomer al niet meer zo mooi uit; uitgebloeide bloemen en bruin blad. Zet de schaar erin, zorg voor genoeg water en met geluk krijg je een tweede bloei!

Rozen bijmesten

De meeste doorbloeiende rozen beginnen in juni te bloeien. In juli is het hoogtepunt van de eerste bloei voorbij. Om de rozen te stimuleren tot een rijke, tweede bloeiperiode kun je de struiken bijmesten met speciale rozenmest. Dankzij de nieuwe voedselvoorraad kunnen er veel nieuwe bloemknoppen worden aangemaakt en natuurlijk de uitgebloeide bloemen altijd eruit knippen.

Een prachtig voorbeeld van een zomerbol is de Crocosmia. Het is een echte zonaanbidster. En deze stoere bloeier kan een hoop hebben. Droge grond, weinig water en veel zon; ze kan het allemaal aan. Vanaf juni verschijnen al de eerste knoppen. Hierna is het nog maanden genieten. Tot ver in oktober staat de bloemenborder in vuur en vlam. En deze zomerbol is winterhard en komt dus ieder jaar terug!

In juli, na de bloei, vormt de Blauwe Regen(Wisteria) meterslange uitlopers. Snoei in de zomer, twee maanden na de bloei, de zijscheuten terug tot op ongeveer vijf à zes knoppen, Met het intomen van de groei stimuleer je de knopvorming, wat een rijkere bloei oplevert.  

De klimop (Hedera) nog niet snoeien, om de winter door te komen hebben de bijen veel stuifmeel nodig. Nu de meeste planten zijn uitgebloeid, vinden ze dat in de klimop. Ook vlinders doe je er een groot plezier mee. Voordat ze in de winterrust gaan, willen ze zoveel mogelijk nectar drinken en de bloemen van de klimop zitten daar vol mee. Ook andere insecten profiteren van deze bloei.

Insectenhotel maken

Een insectenhotel maken: Gebruik bamboe, holle takken en riet in verschillende diktes. Steek ze ergens in of klem ze tussen bijvoorbeeld boomstammetjes. Zorg dat de achterkant van de stengels dicht is of ergens tegenaan staat (je kunt ze bijvoorbeeld in een leeg blik stoppen).In de boomstammetjes boor je gaten van verschillende diktes tussen de 2 en 9 mm. Boor niet door en door maar tot de lengte van je boortje. Gebruik bijvoorbeeld een stuk massief eiken- of beukenhout. Esdoorn kan ook. Het hout moet hard zijn, anders worden de gaten te 'rafelig' en gaan de vleugels van de insecten kapot. Verder kun je er dennenappels tussen doen, leem, stro en allerlei plantenresten. Natuurlijk kun je ook een insectenhotel kopen. Hang of zet je hotel op een zonnig, liefst droog plekje. Solitaire bijen, metselbijen, gaasvliegen en sluipwespen zullen je dankbaar zijn en je kunt ook kevers en spinnen verwachten.

Regelmatig onkruid verwijderen blijft nodig om paardenbloem, heermoes, wilde grassen te verwijderen.

Hagen knippen: is in de eerste helft van juni gebeurd  en nu kun je de uitlopers nog knippen zodat b.v. buxus, liguster en haagbeuk mooi strak de winter ingaan.

Bij droog weer planten in potten water blijven geven.

Heb je vragen of wil je mijn tuin bezoeken? Mail mij  p.j.denooijer(at)outlook.com

Veel succes weer en geniet van je tuin of balkon!

Nel de Nooijer