Waterweg-Noord

De egel

Zomaar uit het niks hoor ik een soort gehijg uit de struiken komen, gewoon vorig jaar op een woensdagmiddig net voordat ik de kinderen naar sporten moet brengen. Aandachtig blijf ik luisteren en neem het geluid op met mijn telefoon...........lijkt wel een kat die het heel benauwd heeft. Maar ik kan het niet vinden. Wel spot ik al een tijdje drolletjes van een egel in mijn tuin, dus zou dit betekenen dat ik een egel in mijn tuin heb??! Ik duik in mijn mobiel en doorzoek Youtube op egelgeluiden...en jahoor eentje komt overeen met wat ik net hoorde! Joepie ik heb een egel in mijn tuin...denk ik! Dat gaat natuurlijk gelijk viral! Veel te leuk om niet te delen toch? 

Een week later belt mijn zwager mij, hij heeft iets voor me. Of ik even een bakkie kom doen. Als ik arriveer zie ik in de tuin onder een groot stuk zeil iets verstopt staan, iets groots! Ik mag kijken, doek eraf en kijk nou! Een echt egelhuis, via een officiele bouwtekening gemaakt door meneer de klusser! "Jojanneke's egelhotel" staat er met mooie houte letters op. Ik moet even slikken van de maat...wat een ding, maar supergaaf en lief natuurlijk! Deze staat nu mooi verstopt te pronken in een hoekje van mijn tuin, echter zijn er nog geen kamers verhuurd.

Zit ik gisteravond na een mooie fietsroute samen met mijn zus in haar tuin met een bakkie thee nog na te genieten van de heerlijke dag, hoor ik weer het geluid!! Je hebt een egel in je tuin! Mijn zus heeft het nog niet gehoord, dus minuten lang houden wij onze adem in.............en ja daar is het weer! Ik moet even moeite doen om haar te overtuigen. Ze geeft aan dat ze ook een hele grote pad in de tuin heeft....nou als dit een pad is word ik echt heel boos, heb ik voor niks een egelhotel in mijn tuin! Grapje natuurlijk, want de aanhouder wint. En dan opeens fluitert mijn zus 'IK ZIE HEM' en jahoor in het schemer scharreld er een egeltje door haar tuin! Bewijs geleverd. Superleuk en zo ontluikend.

Wist u dat:

  • Een egel een winterslaap houdt van eind oktober tot april
  • Een egel een beschermd diersoort is
  • Een egel een nachtdier is
  • Een egel goed is voor uw tuin, zij zijn natuurlijke ongedierteverdelgers
  • Een egel voor de winterslaap blij wordt van egelvoer, kattenvoer, hondenvoer en roerei.
  • Een egel geen melk mag!

Wilt u ook egels in uw tuin? Verzamelen een hoopje met bladeren, takjes, mos en ander tuinafval in een hoekje van uw tuin of koopt een egelhuisje( of laat je zwager er een voor je bouwen ;).