Waterweg-Noord

Excursie Bezoek aan Tulperij en Zwarte tulp

Op 28 april is er door 12 mensen van afdeling Waterweg-Noord een bezoek gebracht aan de Tulperij in Voorhout en Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Ontvangst in de Tulperij om 9.30 uur met een hele lichte regen, maar dat was gelukkig van korte duur. Daan Jansze heeft verteld over de teelt van de verschillende bollen, de grondsoort en waterstand van de “geestgronden” en hoe hij het bloeiseizoen voor de bezoekers tot half mei probeert te rekken. Het was een leuke wisselwerking met de groep.

Binnen was er heerlijke koffie met warme stroopwafel of appeltaart. Er was gelegenheid om alle leuke versieringen en bollen binnen te bekijken en de film over de teelt van de bol.
Na de film was de zon achter de dreigende wolken tevoorschijn gekomen en konden er nog mooie foto’s gemaakt worden van de verschillende combinaties bollen.
In de nazomer is er mogelijkheid om dahlia’s te komen bekijken en bollen voor eigen gebruik aan te schaffen. Dus misschien brengen we dan nog een gezamenlijk bezoek aan de Tulperij. Wie interesse heeft kan zich melden.

Na de Tulperij hebben we een bezoek gebracht aan Museum De Zwarte Tulp in Lisse.

Het, in 2015 volledig gemoderniseerde, museum vertelt het verhaal over de bloembollenteelt, de bollenexport en over het proces van vermeerderen en veredelen van bollen. Uiteraard leert u ook alles over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de tulp en andere bolgewassen zoals de komst van de tulp naar Europa en Nederland, de tulpomanie – tulpengekte - in de 17de eeuw, de hyacintenspeculatie in de 18de eeuw en natuurlijk het verhaal van de zwarte tulp. En er zijn wisseltentoonstellingen van kunstenaars en een hele leuke museumwinkel.

Als je niet meekon en toch nieuwsgierig ben naar wat er te zien was/is, kijk dan op www.detulperij.nl en www.museumdezwartetulp.nl voor meer informatie en bekijk de foto’s​​​​​​​ van Jannilies Smits van Burgst en Ellie Smit.