Waterweg-Noord

De paardenbloem

Een gewoon paardenblommetje

In onze tuinen kom je in het voorjaar vaak paardenbloemen tegen. De meeste mensen geven de paardenbloem het labeltje onkruid.

En als je de in de wind dansende pluizige bollen en zaadjes ziet zweven, denk je ….

Oei! Dat kunnen wel heel veel nieuwe paardenblommetjes worden volgend jaar.

Dus in het voorjaar stond ik vaak te graven en te trekken aan de plant, want het is onkruid en moest weg! De penwortel van zo’n eenvoudig paardenblommetje is taai, zit diep in de grond en laat zich niet zomaar verwijderen.

Dus een andere tactiek is: Laten staan en opeten.

Laten staan

Eerst even de officiële naam van de paardenbloem: Taraxacum officinale. De toevoeging officinale geeft al aan, dat aan de plant medicinale eigenschappen worden toegerekend.

De paardenbloem is een- of meerjarig en bloeit in april en dat is ook fijn, omdat dus al vroeg in het voorjaar het blad en de knoppen boven de grond zijn. De taaie penwortel zit diep in de grond verankerd en dat is goed voor de grond, want die wordt daar luchtiger door en zo wordt het bodemleven bevorderd. Ook transporteert de penwortel voedingsstoffen vanuit diepere grondlagen naar boven. Nadat de plant is afgestorven laat de penwortel een gangetje achter in de grond, zodat de bodem meer water kan opnemen.

Met het witte melksap uit de stengel kun je wratten aanstippen.

Opeten

De paardenbloem is rijk aan vitamines B & C en in combinatie met zink, werkt dat weerstand verbeterend. En dat is in tijden van het corona virus fijn. Je moet er wel veel van eten, om effect te bereiken, maar alle beetjes helpen.

Het jonge blad en de kleine knopjes van de bloemen zijn het best eetbaar. Het smaakt bitter, dus kan het best gecombineerd worden met zoete en zure smaakmakers, omdat het anders niet echt lekker is.

De kleine (beginnende) knopjes kun je als kappertjes inleggen in azijn of eventueel in het zout bewaren.

De (jonge) blaadjes kun je als rucola sla gebruiken en combineren met andere sla soorten om het zo smaakvoller te maken.

Je kunt de blaadjes ook drogen en er thee van trekken. 2 – 3 theelepels in een grote mok, kokend water erop en 5 – 10 minuten laten trekken. Niet langdurig grote hoeveelheden van dezelfde kruidenthee drinken, want dat is niet zo gezond.

En als laatste een receptje met paardenbloemblaadjes uit eigen tuin:

Toast of bak in olijfolie een (zuurdesem) boterham. Ik heb wat zaad kruiden gevijzeld (mosterdzaad, korianderzaad in combinatie met piment en kardemom en eventueel wat (zee)zout). Deze even aanbakken in olie en dan bv paprika, champignons of broccoli(steel) in blokjes mee roerbakken. Besmeer de boterham met mosterd of mayonaise (of een combinatie van beiden). 3 groene blaadjes van de paardenbloem op de boterham en het bakmengsel daar bovenop. Schepje dikke yoghurt of zure room erop en voor de zoete smaak heb ik het afgemaakt met balsamico bolletjes (honing, stroop of iets dergelijks kan natuurlijk ook).

Bron internet: www.gezondnu.nl

Helga