Waterweg-Noord

Tuinkalender april 2020

De tuin

Tijd om te gaan en opruimen in de tuin.

De anemonenstruiken kunnen tot aan de grond worden afgetrokken of geknipt. Soms trek je een wortel mee, die kun je dan mooi weer op een andere plaats planten.

Ook de vlinderstruiken knip je zo laag mogelijk af tot ongeveer 50 cm. boven de grond. Deze planten groeien in een jaar enorm.

De pluimhortensia (hortensia paniculata) die bloeit in augustus tot in de winter, snoei ik behoorlijk ver tot 1 meter. De boerenhortensia bloeit op het oude hout, die dus niet wegknippen wel de oude bloemen. Hele oude takken haal je wel weg want dan wordt de struik weer wat luchtiger. Ik laat deze wat langer omdat hij langzamer groeit dan de pluimhortensia.

Snoeien van een klimhortensia die te groot geworden is kan nu. Knip alle bloeischeuten op 10 cm van de klimtakken af. In de zomer erop zijn er dan geen bloemen, of knip om en om en dan zijn er wel bloemen aan de langere bloeischeuten. Knip verder alle uitgebloeide bloemschermen af. In de winter waren ze heel decoratief al was er helaas geen sneeuw. Je ziet er ook vogels aan pikken.

Tips klimhortensia:

-Het leuke van een klimhortensia is dat hij goed groeit in de schaduw, bv aan een kale oost-   of noordmuur. In het voorjaar bloeit hij met witte schermen.

-In de winter valt het blad af, maar de takken die je dan ziet zijn grillig van vorm, prachtig om  te zien, net als de uitgebloeide bloemen.

-De klimhortensia is zelf hechtend en hecht zich met hechtwortels vast aan de muur of schutting.

Van de krentenboompjes snoei ik de recht opgaande takken af zodat ze een mooie parasol vormen en niet zo hoog worden ongeveer 2 ½  meter.

De laurierstruiken knip ik rond, het staat leuk en anders worden ze wel erg hoog.

Dit doe ik ook met de viburnum, maar behalve snoeien kun je hem ook laten groeien en dan wordt het een soort boom.

De grote grassen zoals miscanthus knip je nu met de heggenschaar af tot de grond.

Ook de nu bruin geworden sedumbloemen knip je tot de grond af, Als het goed zie je al de nieuwe groene polletjes van de sedum boven de grond komen. Heb je een grote pol dan kun je die doormidden hakken en de helft van de pol ergens anders planten waar je ook nog sedum wilt.

De bloemen van de helleborus komen beter uit als je het oude blad nu afknipt. Het voorkomt ook schimmelvorming op de bladeren: de 'zwarte bladvlekkenziekte'

Als de sneeuwklokjes uitgebloeid zijn, worden de bloemen bolletjes met zaadjes. Pluk deze aan de steeltjes af en plant deze bolletjes op een andere plek in de tuin. Ook de pollen van sneeuwklokjes kun je delen. Leuk, want zo raakt langzamerhand de hele tuin vol met sneeuwklokjes.

Laat de grond in de tuin ook nu zoveel mogelijk met rust. Laat de afgevallen bladeren in de borders liggen. De grond blijft hierdoor mooi open en slaat niet dicht bij regenbuien en dat is goed voor de bodemstructuur. Strooi organische mestkorrels tussen de planten en hark ze licht in.

Haal ook nu de bladeren van het gazon en de bestrating, het gras verstikt anders en de bestrating wordt glad. Strooi nu een laagje kalk over het gazon, dat helpt om verzuring tegen te gaan en de bodemstructuur te verbeteren. Ook kan er bij droog weer begonnen worden met maaien, let op grasmaaier niet te laag afstellen, in de zomer kan het gras weer korter gemaaid worden. Onkruid wieden uit het gras zoals madelief, paardenbloem en wilde aardbei kan nu gemakkelijk. Groene aanslag kun je van de bestrating schrobben met water en schoonmaakazijn.                               De slakken die je nu vangt zijn erg belangrijk want die vermeerderen zich deze lente en zomer met honderden.

Hang vetbollen en pinda’s nog steeds aan de takken van de bomen voor de vogels

Succes met alles! Nel de Nooijer