Waterweg-Noord

Tuinkalender oktober/november 2020

Herfst ... dat is de periode om van de herfstkleuren te genieten en je tuin klaar te maken voor de winter. Maar wat moet je nou allemaal wel en niet doen? Waar doe je de natuur en jezelf het meeste plezier mee? 

Om te voorkomen dat de klimop te breed wordt, kun je hem nu nog onder handen nemen. Eventuele vogelnestjes zijn nu verlaten. Afhangende scheuten kun je prima met de heggenschaar afknippen. Controleer ook de kozijnen en ander houtwerk. De krachtige klimopscheuten, voorzien van hechtworteltjes, richten daar veel schade aan. Maak ze zo voorzichtig mogelijk los en knip ze af met de snoeischaar.

Blije bijen bij bloeiende klimop

Voor de bijen zijn september en oktober belangrijk. Om de winter goed door te komen hebben ze in deze tijd veel stuifmeel nodig. Maar de meeste planten zijn uitgebloeid. De klimop heeft deze maanden verleidelijke bloemen, een voedselbron voor de bijen. Laat de bloeiende takken dus zitten als je de klimop snoeit.

Snoei coniferen- en andere (groenblijvende) hagen zoals beukenhagen, taxushagen en buxus zo nodig nog een keer bij, maar liever niet na eind september. De planten maken dan voor de winter nog voldoende nieuwe scheuten, maar houden tot het volgende voorjaar een strak uiterlijk. 

De bloemen van hortensia kun je heel goed drogen. Bolhortensia's (Hydrangea macrophylla) zijn het meest geschikt.

Pluk de bloemen pas als ze mooi verkleurd zijn en de blaadjes leerachtig aanvoelen. Snijd ze af met korte stelen, anders haal je de bloemknoppen voor volgend jaar weg. Laat de bloemen hangend drogen of zet ze in een mand met (natte oase). Vul dit niet meer bij, zodat de bloemen heel langzaam 'verdrogen'. Ik heb al heel wat vriendinnen blij gemaakt met zo’n biedermeier mand.

Is de tuin op dit moment een beetje saai? Plant dan wat siergrassen zoals miscanthus.

Ook als ze zijn uitgebloeid en verkleurd, zijn ze tot diep in de winter heel mooi. En als er rijp op ligt, is het helemaal een prachtig gezicht!

Blad in de borders: Het blad dat van de bomen valt op het terras veeg je op en gooi het tussen de planten in de borders zodat het tussen de planten zakt en de bodem bedekt. Daar kunnen allerlei kleine beestjes in de winter in overleven. Het blad verteert langzaam en zo komt er voeding vrij voor de planten. Het blad zorgt er ook voor dat de grond niet helemaal dicht slaat door de winterregens. Blad is de perfecte bescherming voor je planten. 

Blad van het gras en van de wintergroene bodem bedekkers: Op het gras moet je het blad niet laten liggen in de winter want als daar een te dikke laag op ligt, verstikt het gras en gaat het rotten. Gras heeft licht en lucht nodig. Dus hark het blad van het gras en schuif het in de border. Met wintergroene, bodem bedekkende vaste planten zoals sedum doe je hetzelfde als met het gras. Ook dat blad heeft licht nodig. Haal het blad er dus af. 

Knip niet alle uitgebloeide stengels af. In de winter komt er een mooi laagje rijp op en de vogels vinden er zaden. En ook dat blad sterft af en geeft weer voeding.

In de herfst niet meer bemesten, want daar hebben die planten niets aan. Ze groeien niet in de winter.

Is er een kale plek in de tuin, vul die dan op met een plant uit je tuin. Bijvoorbeeld geranium. Haal 'm eruit, scheur 'm in stukken en plant de stukken opnieuw. Zo maak je meer geraniums. Siergrassen scheur je niet voor de winter maar in het vroege voorjaar.

En vergeet niet om voorjaarsbollen te planten!

Niet winterharde planten zoals geranium en begonia binnen zetten.

Heb je vragen of wil je mijn tuin bezoeken? Mail mij  p.j.denooijer(at)outlook.com     

Veel succes weer en geniet van je tuin of balkon!

Nel de Nooijer